Συνέντευξη στο Synenteuxis.gr (7/2013)

Απανταει ο Δημητρης-ντραμερ των KollektivA

Πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε την μπάντα; Πολλοί ακούμε μουσική, πολλοί παίζουν, αλλά δεν ξεκινούν όλοι μπάντες. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε "οκ, τώρα θα φτιάξουμε μια μπάντα";

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι μας παίζαμε σε διάφορες μπάντες πριν τους KollektivA. Νομίζω ότι η ανάγκη για συλλογική έκφραση και δημιουργία είναι πάντα αυτή που οδηγεί στο σχηματισμό των συγκροτημάτων. Ασφαλώς οι ατομικοί δρόμοι –μακριά από μας- είναι συνήθως αυτοί που τα οδηγούν στη διάλυση. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το όνομά μας.

 

Γιατί το συγκεκριμένο όνομα;
Νονός του σχήματος υπήρξε ο αξέχαστος Μάνος Ξυδούς, ο ποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια της παραγωγής του άλμπουμ μας. Η ετυμολογία του ονόματος είναι «μια ομάδα από διαφορετικής ειδικότητας άτομα που ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό». Μια συλλογικότητα εν ολίγοις. Συνεργαζόμασταν και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες καλλιτεχνών (εικαστικούς, θεατρικές ομάδες, Videoartistsetc) και αυτοχαρακτηριζόμασταν πάντα ως κολλεκτίβα, οπότε αυτό έδωσε την ιδέα στον Μάνο να μας ονομάσει έτσι. Ακολούθησε ο τρόπος γραφής και το λογότυπο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία..

 

Εσείς τι μουσική ακούτε;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση πραγματικά μπορεί να γεμίσει σελίδες! Γενικότερα ο καθένας μας ακούει πολλά διαφορετικά πράγματα... κινούμαστε πάντως στον χώρο του rock(classic-progressive), metal(heavy,progressive), stonerαλλά και jazz,blues... γενικότερα ότι μπορεί να μας εμπνεύσει!

 

Από νέες μπάντες υπάρχει κάτι που να σας έχει κάνει να πείτε "εδώ είμαστε, τα παιδιά αξίζουν" ;
Κοίτα.. δε βλέπουμε τα άλλα γκρουπ ούτε ως κριτές, ούτε ως κάποιοι «παλιότεροι» επειδή έχουμε κάνει κάποια επαγγελματικά βήματα. Μας αρέσει η συναδελφικότητα και ο διάλογος πολύ. Από κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν αρκετά συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής που είναι αξιόλογα! Ακόμα και οι παραγωγές πλέον στην Ελλάδα μπορούν να συγκριθούν επάξια με αυτές του εξωτερικού! ΠροσωπικάεγώξεχωρίζωτουςPlanet Of Zeus , Persona non Grataκ.α.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι το freedownloading είναι καθημερινή πρακτική. Πώς το βρίσκετε; Νομίζετε ότι είναι ευκαιρία να ακούσει ο κόσμος νέες φωνές και νέους ήχους; Κακά τα ψέματα η εποχή που μπορούσε κάποιος να ξοδέψει αρκετά λεφτά σε δίσκους έχει περάσει.
Πράγματι η εποχή που μπορούσες να πας στο δισκάδικο και να πάρεις ό,τι σου ακούγεται καλό έχει περάσει. Το freedownloading προσφέρει την ευκαιρία στους ακροατές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα CD, να ακούσουν την μπάντα που ίσως γίνει η αγαπημένη τους και στους καλλιτέχνες να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα 'αυτιά'. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τη βιομηχανία προτύπων και «πλασαρίσματος» μουσικών. Δηλαδή τα κριτήρια επιλογής του καλλιτέχνη που θα κάνεις download συνεχίζουν να διαμορφώνονται έξωθεν. Δε γνωρίζω και πολλούς που ψάχνουν καινούριες μουσικές στο internet.. Απλά κατεβάζουν ό,τι φέρνει στα αυτιά τους η διαφήμιση δυστυχώς. Προσωπικά πιστεύω ότι κάλο είναι οποίος μπορεί και γουστάρει την μουσική ενός σχήματος να το στηρίξει είτε αγοράζοντας το CD κάποια στιγμή, είτε πληρώνοντας ένα πολύ μικρό αντίτιμο για να κατεβάσει κομμάτια ηλεκτρονικά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή στις συναυλίες.

 

Είναι εύκολο να ζήσει μια μπάντα από την μουσική της σήμερα;
Δυστυχώς, σήμερα, ένα σχήμα είναι πολύ δύσκολο να ζήσει από την μουσική. Είναι σημαντικό όμως να στοχεύουμε ψηλά και να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της δημιουργίας μας. Εμείς τουλάχιστον, προτιμάμε να κάνουμε κι άλλες δουλειές για να επιβιώνουμε, αλλά τα βράδια να κοιμόμαστε ευτυχισμένοι.

 

Έχετε τραγουδήσει κομμάτια όπως το "Whichsideareyouon", η "Σκάρτη Εποχή" και τώρα βγαίνει και η διπλή συλλογή "Μια Απάντηση" που περιέχει τραγούδια ενάντια στο φασισμό. Η επανάσταση ή η αλλαγή πιστεύετε ότι μπορεί να ξεκινήσει από την μουσική;
Η μουσική ως μορφή τέχνης και άρα κοινωνικής συνείδησης παίζει το δικό της ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνικών γεγονότων. Έχει μια σχετική αυτοτέλεια, αλλά οπωσδήποτε καμία κοινωνική επανάσταση στην ιστορία δεν ξεκίνησε ως καλλιτεχνική. Η τέχνη μπορεί να εκφράσει τις όποιες διεργασίες και σίγουρα να πάρει μέρος σε αυτές. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και όχι θεατές. Όσο για την αλλαγή.. εξαρτάται τι εννοείς με τον όρο «αλλαγή». Σαν να λέμε.. «αλλαγή εδώ και τώρα», με ζιβάγκο από το μπαλκόνι; Δε νομίζω..

 

Πώς προέκυψε το "Μια Απάντηση";
Ζούμε σε μια εποχή που ο φασισμός (πάντα ως βίαιο πρόσωπο του καπιταλισμού) κερδίζει έδαφος βασιζόμενος στην απόγνωση αλλά και την ανυπομονησία ή αν θες και την έλλειψη γνώσης του κόσμου. Νιώσαμε ότι θα έπρεπε να δοθεί μια απάντηση απέναντι σε όλο αυτό από όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες της χώρας μας (και όχι μόνο). Έτσι βρεθήκαμε με την "Ελληνοφρένεια", καλέσαμε ανοιχτά τους καλλιτέχνες και η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Έτσι προέκυψε ένα διπλό cdμε 30 καινούρια διαμάντια, με τη συμμετοχή πάνω από 40 καλλιτεχνών/γκρουπ. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη συγκεκριμένη παραγωγή.

 

Ο ήχος σας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ροκ. Τελικά η κατάσταση αλλάζει μόνο αν ροκάρουμε;
Τι «σε μεγάλο βαθμό»; Ροκ παίζουμε. Το ροκ είναι μια σκληρή μορφή μουσικής από την φύση του και μπορεί να εμπνεύσει ευκολότερα τη ρήξη και τη σύγκρουση. Αλλά δεν είναι η μόνη μορφή που μπορεί να το κάνει αυτό. Τέλος πάντων, η κατάσταση αλλάζει αν σταματήσουμε να είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, αν πιστέψουμε ότι έχουμε δύναμη για ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

 

Και τώρα στις σοβαρές ερωτήσεις. Ο Θανάσης θέλει να μοιάσει στον Χριστό ή στον Φιντέλ Κάστρο με την γενειάδα;
Το ερώτημα απευθύνθηκε στον αποδέκτη και εκείνος απάντησε το εξής: "Είμαι ήδη 33 ετών και δεν σκοπεύω να πεθάνω, όποτε μάλλον περισσότερο στον Φιντέλ Κάστρο!!!" χαχαχαχα!! Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σούπερ ήρωας;
Ο Τσακ Νόρις!! χαχαχαχα

 

Φραπές ή φρέντο;
Ό,τι να’ ναι.. μάλλον φρέντο! Αλλάοπωσδήποτε καφές γιατί δεν παλεύεται η κατάσταση αλλιώς! Μόλις τέλειωσε η χειμερινή σεζόν αναλάβαμε να γράψουμε μουσική για τη θεατρική παράσταση «Ο Φώντας» που ανεβαίνει από την εταιρία θεάτρου «Βήματα», με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου. Εκεί αφιερώσαμε όλες μας τις δυνάμεις! Μόλις τελειώσαμε, αμέσως κλειστήκαμε πάλι στούντιο για τον καινούριο δίσκο. Και πρόσφατα αναλάβαμε να ντύσουμε μουσικά ένα παιδικό θεατρικό (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι μεγάλη πρόκληση!). Οπωσδήποτε ΚΑΦΕΣ!

 

Κόμικς ή "σοβαρή λογοτεχνία";
Και τα δυο είναι μορφές τέχνης διαφορετικές μεταξύ τους. Τι πάει να πει «σοβαρή» λογοτεχνία; Λες και δεν υπάρχουν «σούπες» που πλασάρονται για σοβαρές..

 

Πού μπορεί κάποιος να σας ακούσει ζωντανά;
Αυτή την εποχή είμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε τον επόμενο δίσκο μας. Παραγωγός μας είναι ο Νίκος Μακράκης και η συνεργασία αυτή μας έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό. Λίγο ο δίσκος, λίγο το παιδικό, όλο το καλοκαίρι θα το φάμε στο στούντιο. Από φθινόπωρο όμως έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα προγραμματισμένα, μεταξύ αυτών και αρκετά ήδη κλεισμένα liveστην επαρχία, για τα όποια θα ενημερωθείτε εν καιρώ.

 

Ευχαριστούμε πολύ το Synenteuxis.gr για τη συνέντευξη