Οι KollektivA δημιουργούνται το 2009. Το όνομα είναι ιδέα του Μάνου Ξυδούς. Τον ίδιο χρόνο και το 2010 γίνονται συναυλίες μαζί με το Μάνο.

Το 2009 κάνουν την παραγωγή της συλλογής Unsigned United όπου συμμετέχουν σχήματα εκτός δισκογραφίας. Οι KollektivA συμμετέχουν με το τραγούδι "Με μια αόρατη κλωστή".

Το 2010 σηκώνεται η μουσικο-θεατρική παράσταση "Αντίθετα Μπροστά" σε σενάριο και σκηνοθεσία δική τους. Επρόκειτο για το 3ο σε σειρά μουσικο-θεατρικό Project που επιμελούνταν (είχαν προηγηθεί τα "Η Ζωή σε τρεις κύκλους" και "Κολεκτιβοποίηση Τώρα" όταν ακόμα ο βασικός πυρήνας του group λειτουργούσε ως "Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό").

Λίγο αργότερα οι KollektivA συμμετέχουν στον τελευταίο δίσκο του Μάνου Ξυδούς, ενορχηστρώνοντας και παίζοντας στο τραγούδι "Μαίρη Μη Λυπάσαι Πια".

Ταυτόχρονα ο Μάνος αναλαμβάνει την παραγωγή του πρώτου δίσκου των KollektivΑ και συμμετέχει στη διασκευή στο γνωστό εργατικό τραγούδι "Which Side Are You On".

Τέλη του 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος "KollektivA".

To 2011 συμμετέχουν σε σειρά κυκλοφοριών και συναυλίες άλλων καλλιτεχνών και παίζουν ζωντανά σε σταθερή βάση. Τον ίδιο χρόνο συμμετέχουν στη δημιουργία του πολιτικού μιούζικαλ "Το ταγκό της Κρίσης", σε μουσική Χρήστου Χατζησπύρου και στίχους/λιμπρέτο Φάνη Μαργαρώνη.

Ακούγονται στα ραδιόφωνα εκτός του "Which Side Are You On", τα "Τώρα Πια" και το "Κάθε Φορά" . Επίσης κυκλοφορεί το Digital Single "Αγάπη Είναι Να Μένεις" με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κατερίνας Τσάβαλου.

Το 2012 κυκλοφορεί το digital single "Φώναξε (Διακοπές στη Μεσόγειο)", η επικαιροποιημένη διασκευή σε Magic De Spell.

Ιούλη του 2012 η μπάντα κατεβαίνει για 3η φορά στην Κύπρο και γίνεται πλέον ένα τεράστιο βήμα αναγνώρισης των KollektivA στο ευρύ κυπριακό κοινό.
Το φθινόπωρο του 2012 κυκλοφορεί το digital single «Σκάρτη Εποχή».

Απρίλη του 2013 οι KollektivA συνεργάζονται με τον συνθέτη Τάσο Γκρους και ενορχηστρώνουν εξ αρχής το έργο του «Γενιές Σημαδεμένες», σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ το οποίο και παρουσιάζουν ζωντανά.

Ιούνη του 2013 συνθέτουν την πρωτότυπη μουσική για τη θεατρική παράσταση "Ο Φώντας" σε παραγωγή της εταιρίας θεάτρου "Βήματα", με πρωταγωνιστές την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου.

Αύγουστο του 2013 οι KollektivA κυκλοφορούν μαζί με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» τη διπλή συλλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό "Μία Απάντηση", από τη δισκογραφική Phonograph. Οι KollektivA συμμετέχουν στη συλλογή με το τραγούδι "Ο Δρόμος Που Τραβάω", μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Στην ίδια συλλογή ενορχηστρώνουν το τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη "Αγύριστο Κεφάλι".

Οκτώβρη του 2013 γράφουν τη μουσική για τους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς "Η Μάχη των Φύλων" που προβάλλεται από τον Alpha.

Τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, με τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής», η οποία κυκλοφορεί από την Cobalt. Είναι ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde "Η μπαλάντα της φυλακής του Ρεντινγκ".

Το Φεβρουάριο του 2015, κυκλοφορούν σε συνεργασία με την Digital Minds το ep "The Revolution Sessions", ένα mini digital album που περιλαμβάνει διασκευές σε πολιτικά τραγούδια από διάφορες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Το Μάρτη του 2015 κάνουν ένα μεγάλο live στο Fuzz.

Τέλη του 2015 κυκλοφορούν το digital single "Έλενα" και εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με τη 5th Season Records.

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" την παράσταση "​Η Μπαλάντα της Φυλακής", ως θεατρική ανάπτυξη του ομώνυμου άλμπουμ τους.

Το Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφορούν το 3ο full length άλμπουμ τους με τίτλο "Σύρματα" και παίζουν για πρώτη φορά στο Κύτταρο.

To 2017 εμφανίζονται στο Gagarin σε μια crossover συνεργασία με hip hop καλλιτέχνες (Μόνιμος Κάτοικος, Psyclinic Tactix, Mc Yinka, Νικόλας Razastarr) και λίγους μήνες μετά εμφανίζονται στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα και τα Κίτρινα Ποδήλατα.

Τελευταία ενημέρωση : Τρίτη, 31 October 2017 22:50