Συνέντευξη στο protagon.gr (6/2014)

Μια κολεκτίβα είναι ένα σύνολο ατόμων που δουλεύει μαζί σε κοινό έργο χωρίς να υπακούει σε εσωτερικές ιεραρχίες. Και όταν πρόκειται για μουσική κολεκτίβα, τα αποτελέσματα είναι άκρως σαγηνευτικά. Οι KollektivA επιστρέφουν στο Kookoo, την Πέμπτη 3 Ιουλίου. Θα παίξουν τα δικά τους, τα αγαπημένα τους, τα νέα δικά τους: Είναι η πρώτη τους προσπάθεια για ένα μουσικο-θεατρικό έργο που αποτελείται από 4 πράξεις και ακούει στο όνομα «Η Μπαλάντα της Φυλακής». Δείτε τι μας είπαν.

«Εποχές που θα κάνουμε θαύματα, αν φωνάξεις και εσύ δυνατά» τραγουδάτε στο κομμάτι «Φώναξε, διακοπές στη Μεσόγειο». Αρκούν οι φωνές μας για να ξεφύγουμε από τη γενικότερη κατάσταση;

Οι φωνές, όχι οι άναρθρες κραυγές που εκτονώνουν την -δικαιολογημένη βέβαια- αγανάκτηση, αλλά αυτές που ταρακουνάνε, αφυπνίζουν και κινητοποιούν, είναι αυτές που δηλώνουν το δυνατό παρόν των υποκειμένων τους και κάνουν σαφές ότι η στάση απάθειας και αδιαφορίας έχει πλέον τελειώσει. Άμα μάλιστα συντονιστούν στις ανησυχίες τους και προκαλέσουν κοινούς βηματισμούς, τότε μπορούν να προκαλέσουν και ριζικές αλλαγές.


Θα συνεχίσετε τις κινήσεις «αφύπνισης» όπως κάνατε με τη συμμετοχή σας στην αντιφασιστική συλλογή της Phonograph με τίτλο «Μια απάντηση»; Είστε ευχαριστημένοι με την αντίδραση του κόσμου;

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της αντιφασιστικής συλλογής «Μια απάντηση» σε μια περίοδο που το φασιστικό φαινόμενο είχε ήδη εκδηλωθεί μεν, δεν είχε οδηγηθεί όμως ακόμα στη θλιβερή, αιματηρή του συνέχεια. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών ήταν μεγάλη και ελπιδοφόρα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιοι που μας έλεγαν ότι πολύ σημασία δίνουμε στο θέμα, για να δικαιολογήσουν τη μη συμμετοχή τους. Η ανατριχιαστική συνέχεια των πραγμάτων έφερε τον καθένα προ των ευθυνών του. Με τη συλλογή και τη ζωηρή αντίδραση του κόσμου θεωρούμε ότι δόθηκε μια απάντηση. Σε τέτοια όμως σοβαρά και επικίνδυνα θέματα μια απάντηση δεν είναι ποτέ αρκετή.


Η μπαλάντα της φυλακής είναι ένα έργο που στηρίζεται στην «ανυπακοή»;

Η μπαλάντα της φυλακής είναι ένα έργο που εμπνέεται από την ανυπακοή και την κατανοεί ως τον θεμέλιο λίθο κάθε απόπειρας διαφυγής από τη στασιμότητα διαχρονικά. Η ανυπακοή αποτελεί την «προπατορική αρετή» του ανθρώπου όπως λέει κι ο Oscar Wilde στο γνωστό απόφθεγμά του, που καθόλου τυχαία έχουμε χρησιμοποιήσει και στην αρχική σελίδα του επίσημου site μας www.kollektiva.net.


Εμπνευσμένοι από το ποίημα του Oscar Wilde «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad Of Reading Gaol -1897), δημιουργήσατε έναν δίσκο που θυμίζει ροκ όπερα, αν μου επιτρέπεται τον χαρακτηρισμό. Το μουσικοθεατρικό στοιχείο γίνεται όλο και πιο έντονο στις τελευταίες δουλειές σας. Ποιος είναι ο ρόλος του στον τελευταίο σας δίσκο;

Ο χαρακτηρισμός ροκ όπερα, αν και για προφανείς λόγους είναι παρεξηγημένος στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, περιγράφει με μεγάλη επάρκεια αυτό που είχαμε δημιουργικά στο μυαλό μας για το album. Το μουσικοθεατρικό στοιχείο πάντα συνόδευε διακριτικά την πορεία μας και σε διάφορες περιστάσεις έβγαινε στο προσκήνιο μέσα από μουσικοθεατρικές, θεματικές παραστάσεις που πραγματοποιούσαμε. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πιο ολοκληρωμένα καλλιτεχνικά έργα και έτσι αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η στιγμή για να ηχογραφήσουμε το concept album που καιρό τώρα μας γυρόφερνε σαν ιδέα. Μέσα από τα τραγούδια και μαζί με διάφορα θεατρικά μέρη και ένα προσεγμένο sound design, μεταφερόμαστε στο περιβάλλον της φυλακής μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται και η ιστορία του concept.


Ζούμε σε φυλακές; Η μουσική είναι ο τρόπος για να αποδράσουμε ή το σχέδιο που δεν ξέραμε ότι υπάρχει;

Ζούμε σε μια εποχή που είναι σε μεγάλη μετάβαση και που κατά γενική ομολογία χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Όσο όμως οι συνειδήσεις μας παραμένουν «φυλακισμένες εντός των τειχών», οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να έρθουν και σίγουρα δεν θα γίνουν με κανενός είδους ανάθεση. Σε αυτές τις συνθήκες εμείς επιλέξαμε να αφηγηθούμε μουσικά μια ιστορία απελευθέρωσης. Σίγουρα, μουσική θα ακούγεται και κατά τη διάρκεια κατάστρωσης του σχεδίου και την ώρα της υλοποίησής του!


Ο φασισμός δεν είναι κάτι νέο στη χώρα μας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κοιμόταν για αρκετά χρόνια και πλέον εκδηλώνεται. Πώς σταματάς τον εκφασισμό των νέων μας;

Πράγματι ο φασισμός δεν είναι κάτι νέο στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Υπάρχει, καλλιεργείται από το ίδιο το σύστημα που τον χρησιμοποιεί -πολλές φορές με ένα ψευτοαντισυστημικό προφίλ- και αντίστοιχα τον φουντώνει και τον ξεφουσκώνει σε κάθε φάση. Ο φασισμός σταματάει με τη γνώση της ιστορίας, την κατανόηση των αιτιών που τον γεννάνε και με τη ίδια τη συλλογική δράση των νέων. Σίγουρα δεν σταματάει με ανόητες ταυτίσεις εκ του πονηρού και ανιστόρητες και επικίνδυνες θεωρίες για τα λεγόμενα δύο άκρα.


Τι θα περιλαμβάνει η βραδιά στο Κookoo στις 3 Ιουλίου;

Για τη βραδιά στο Kookoo έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ δυνατό live που θα περιλαμβάνει το σύνολο των τραγουδιών του δίσκου, κάποια παλιότερα τραγούδια μας, που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, καθώς και μια σειρά διασκευές που έχουμε ενορχηστρώσει από το μηδέν για να τις φέρουμε πιο κοντά στο δικό μας, πιο σκληρό ηχητικό στίγμα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα μας στο Facebook.


Τι σας χαλάει;

Η κοινωνική αδικία με όλες τις συνέπειές της, στη ζωή και στην προσωπικότητα του ανθρώπου.


Θα ήθελα μια ξεχωριστή στιγμή που σας έχει μείνει στη μνήμη, μέσα από τη μουσική σας πορεία...

Το τραγούδι που αποτέλεσε τη δική μας συμμετοχή στην αντιφασιστική συλλογή «Μια απάντηση» με τίτλο «Ο δρόμος που τραβάω», είναι μια διασκευή-απόδοση στα ελληνικά του τραγουδιού “Road I must travel” του Tom Morello (Rage against the machine), μέσα από το προσωπικό του project The Nightwatchman. Το συγκεκριμένο τραγούδι, μας άρεσε πραγματικά πολύ και αρχίσαμε να κινούμε τη διαδικασία προκειμένου να πάρουμε την άδεια για την κυκλοφορία του μετά την ηχογράφηση. Επικοινωνώντας με τον εδώ εκπρόσωπο για το publishing, μας ανέφερε ότι όλα τα δικαιώματα για την έκδοση τα έχει ο ίδιος ο Morello που γενικά δεν δίνει σχεδόν ποτέ άδεια για επανηχογραφήσεις των τραγουδιών του. Θα στέλναμε την αίτηση για την άδεια, αλλά δεν έπρεπε να περιμένουμε και πολλά. Με πεισματάρικη διάθεση στείλαμε ένα mail στον ίδιο τον Morello με τη διασκευή μας, μέσω του επίσημου site του, όπου αναλύαμε τις προθέσεις μας, το πόσο μας έχει επηρεάσει η μουσική του και ταυτόχρονα δίναμε μια εικόνα της Ελλάδας της κρίσης που στην αντίληψη μας έκανε το τραγούδι πολύ επίκαιρο. Λίγες μέρες μετά δεχτήκαμε τηλεφώνημα από τον εκδότη, που έλεγε ότι δεν ήξερε πώς έγινε αυτό, αλλά ο Morello μας παραχωρούσε την άδεια! Το συγκεκριμένο γεγονός λέει πολλά για τον καλλιτέχνη Tom Morello και σίγουρα είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές μας με την μπάντα.


Ευχαριστούμε πολύ το protagon.gr και τον Αίαντα Αρτεμάκη για τη συνέντευξη