Συνέντευξη στο Έθνος (3/2015)

Μπορεί η μουσική να εμπνεύσει, να εκφράσει, να ξεσηκώσει, να κινητοποιήσει, να ενώσει; «Μπορεί και πρέπει να το κάνει», πιστεύουν οι KollektivA, το ελληνικό ροκ γκρουπ που έχει καταφέρει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να δώσει ένα πολύ δυναμικό μουσικό στίγμα.

Αυτές τις ημέρες τα μέλη του συγκροτήματος ετοιμάζονται για τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν απόψε στο Fuzz.

Οι KollektivA ξεκίνησαν να περπατούν τον δρόμο της μουσικής το 2009, με προτροπή του Μάνου Ξυδούς ο οποίος τους έδωσε και το όνομά τους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, με τελευταίο την «Μπαλάντα της Φυλακής».

Η συναυλία τους στο Fuzz στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου μίνι άλμπουμ το με τίτλο «The Revolution Sessions» και περιλαμβάνει πέντε τολμηρές διασκευές πολιτικών τραγουδιών από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα τραγούδια «Μικρόκοσμος» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους Ναζίμ Χικμέτ, το παραδοσιακό ιρλανδικό «The Wind That Shakes The Barley», το παραδοσιακό της Ισπανίας «El Ejercito del Erbo», το πασίγνωστο ιταλικό «Bella Ciao» και το κλασικό αμερικανικό εργατικό τραγούδι «Which Side Are You».

«Αυτό το μίνι άλμπουμ προέκυψε γρήγορα, αυθόρμητα και παρορμητικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας, κάπου ανάμεσα σε πρόβες και πολιτικές συζητήσεις για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών», λέει o Θανάσης Χουλιαράς, η φωνή των KollektivA, και συμπληρώνει: «Η επιλογή των τραγουδιών δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επιλέξαμε τραγούδια που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρέθηκαν έντονα στο πολιτικό προσκήνιο, με ή χωρίς μνημόνια». Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα καταπιάνεται με τραγούδια που εμπεριέχουν πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα: «Σ' όλη της την πορεία η μπάντα έχει προεκτάσεις πολιτικής αναφοράς. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από το όνομά μας. Με τη δουλειά μας στοχεύουμε να εκφράσουμε, με τον δικό μας καλλιτεχνικό τρόπο, την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Εκφραζόμαστε μέσα από τον σκληρό ήχο που είναι και ο πλέον κατάλληλος για να αποτυπώσει τις δύσκολες καταστάσεις», επισημαίνει ο Θανάσης Χουλιαράς.

Η ροκ μουσική εξάλλου ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική αλλά και την αντίδραση. «Το ροκ εν ρολ είναι δομημένο πάνω στα στοιχεία της αμφισβήτησης, της επανάστασης, της ρήξης. Εμείς θέλουμε να πάρουμε το νήμα του πολιτικού τραγουδιού στην Ελλάδα από εκεί που έχει μείνει και να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση», εξομολογείται ο ίδιος.

Ευχαριστούμε πολύ το Έθνος και την Αναστασία Κουκά