Hardmusic.gr: Δισκοπαρουσίαση "Σύρματα" (12/2016)

Το περιμέναμε καιρό, το είδαμε να παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο, ζωντανά στο Κύτταρο, σε μια συναυλία-γιορτή για το ελληνικό ροκ. Τώρα που "ωρίμασε" κάπως και στα αυτιά μας, θα πούμε δυο λόγια για την πρόσφατη δουλειά των αεικίνητων στον χώρο KollektivA, κυρίως για όσους έχασαν τα παραπάνω.

Το ελληνόφωνο ροκ τα τελευταία 2-3 χρόνια δείχνει σημάδια ανάκαμψης και δουλειές σαν αυτήν εδώ δίνουν σημαντική ώθηση στη φάση. Και πώς να γίνει αλλιώς, από μια μπάντα που αποδεδειγμένα με ό,τι έχει καταπιαστεί το έχει φέρει εις πέρας με απόλυτο επαγγελματισμό και στην μέγιστη δυνατή ποιότητα. Θυμηθείτε, ακόμα και πέραν της δισκογραφίας, την μουσικο-θεατρική παράσταση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης για την "Μπαλάντα της Φυλακής", τις εμφανίσεις στο Fuzz (με τον Σάκη Τόλη να πατάει σανίδι στη μία), αλλά και το πρόσφατο "πάρτι" στο Κύτταρο. Στον δίσκο "Σύρματα" δεν αλλάζει αυτή η -σπάνια δυστυχώς για Ελλάδα- συνήθεια. Επαγγελματισμός, ποιότητα και βάθος.

Μουσικά ο δίσκος "βαράει" περισσότερο από κάθε άλλη δουλειά τους, με το Motorhead-ικό "Δε σου μοιάζω" να σπέρνει ως εναρκτήριο και να δίνει ακριβώς τη ρότα. Κοινωνικο-πολιτικοί στίχοι, βαριά θεματολογία επί το πλείστον (αλλά πώς να λειάνεις την πραγματικότητα...) από τον Φάνη Μαργαρώνη, πλαισιώνονται από τις ροκ μελωδίες της μπάντας και τις σχεδόν θεατρικές ερμηνείες του Θανάση Χουλιαρά. Νεκροί στον χώρο εργασίας ("Μες στη μηχανή - ΕΛ.ΠΕ."), προσφυγικό ("Φοινικικό"), Παύλος Φύσσας και φασισμός ("Λέξεις επάνω σε χαλκό- Π.Φ."), "Σύρματα" που άλλες φορές ενώνουν κι άλλες χωρίζουν, σε μια εποχή που με "Σπασμένα φρένα" οδεύει προς τις αναπόφευκτες αλλαγές. Το "Ονειρεύομαι" είναι το σύρμα που συνδέει τον δίσκο με τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας, μελωδικό, ρυθμικό, συναυλιακά "τραγουδίσιμο", στα χνάρια του "Ο δρόμος που τραβάω" και πάμε για φινάλε. Το "Τα δανεικά πρώτα μπαρκάρουν" βάζει τελεία στον δίσκο σε αργό, ονειρικό, ταξιδιάρικο τόνο. Ένα κομμάτι τελείως διαφορετικό από όσα έχουμε ακούσει ως τώρα από την μπάντα, που όμως της ταιριάζει γάντι. Μου έφερε στο νου το "Planet Caravan" (την Pantera version) ή το "Space Dye-Vest" (Dream Theater), όπως κλείνουν τα "Far Beyond Driven" και "Awake" αντίστοιχα.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο δικό τους studio και αυτό έχει τη δική του σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Δύο τα σημεία αναφοράς, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταθούμε, κλείνοντας την προσέγγισή μας σε αυτήν την κυκλοφορία: α) σε επίπεδο μπάντας, οι KollektivA βγάζουν χημεία, έμπνευση, δείχνουν δεμένοι και ορεξάτοι, δείχνουν να έχουν τη συγκυρία με το μέρος τους και να την αρπάζουν από τα μαλλιά. β) σε επίπεδο σκηνής, από δουλειές σαν αυτή, η φάση σπρώχνεται στο επόμενο βήμα. Τέτοιας ποιότητας δουλειές χρειάζεται το ελληνόφωνο ροκ του σήμερα. Κρυφοκοιτάζει τις ένδοξες μέρες της σκηνής των '90's, χωρίς να ζηλεύει και να αντιγράφει τίποτα από εκεί. Γιώργος Θεοφάνους, Μιχάλης Σκαράκης στη μίξη και Νάσος Νομικός στο mastering έκαναν ό,τι χρειάζεται για να ανδειχθεί το τελικό, ηχητικό αποτέλεσμα. Το λιτό, αλλά τόσο ταιριαστό artwork ανήκει στον Στάθη Τελειούδη.

Tracklist:

  1. Δε Σου Μοιάζω
  2. Μες Στη Μηχανή (ΕΛ.ΠΕ.)
  3. Φοινικικό
  4. Ονειρεύομαι
  5. ΜΠΑΜ
  6. Λέξεις Επάνω Στο Χαλκό (Π.Φ.)
  7. Σπασμένα Φρένα
  8. Τα Δανεικά Πρώτα Μπαρκάρουν


Ευχαριστούμε το Hardmusic.gr και τον Ηλία "ΔΑΙΜΩΝ" Παπάζογλου