Δισκοκριτική για το «Η Μπαλάντα της Φυλακής» από τον "TrollRadio" (7/2014)

Οι Kollektiva είναι ένα από τα πολύ καλά γκρουπ της σύγχρονης Ελληνόφωνης σκηνής.

Ήδη από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά όπου και μας συστήθηκαν είχαν δώσει πολύ καλά δείγματα.

4 χρόνια μετά λοιπόν και μετά απο κάποιες ενδιάμεσες κυκλοφορίες E-single και συμμετοχών σε συλλογές έρχονται να μας παρουσιάσουν την 2η ολοκληρωμένη δουλειά τους.

Πιο αναλυτικά, «Η μπαλάντα της φυλακής» είναι ουσιαστικά ένα Concept άλμπουμ επηρεασμένο απο το ποίημα του Oscar Wilde «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» καθώς όπως δείχνει και η δομή του έργου και απο το «The Wall» των Pink Floyd.

Στο συνθετικό και ενορχηστρωτικό κομμάτι οι Kollektiva μας δείχνουν ένα αρκετά πιο ώριμο πρόσωπο σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά τους. Σχεδόν όλα τα κομμάτια κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς και περιέχουν δυναμικά ξεσπάσματα που επί της ουσίας περιγράφουν τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται στο έργο.

Απο εκεί και πέρα το άλμπουμ χωρίζεται σε 4 πράξεις, στο Booklet που υπάρχει γίνεται περιγραφή σε κάθε πράξη για τα γεγονότα που συμβαίνουν πριν και μετά τα κομμάτια και σε συνδιασμό με την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο Sound Design είναι σαν να μεταφέρεσε σε ένα κανονικό θέατρο.

Στην 1η πράξη με τίτλο «Στις φυλακές του κόσμου» γίνεται η εισαγωγή όπου απο τα 3 κομμάτια που υπάρχουν ξεχώρισα το «Εδώ» ένα αρκετά δυναμικό κομμάτι που θα τολμούσα να πω αγγίζει τα όρια του Heavy Metal.

Στην 2η πράξη με τίτλο «Η προετοιμασία» μας βάζει στο κλίμα που επικρατεί στο έργο και ξεχώρισα το «Φόνος» και το «Δυο μαθήματα».

Στην 3η πράξη που έχει τίτλο «Στο μπουντρούμι» που αποτελεί την μέση του έργου ξεχώρισα την «Μελίνα» που είναι ουσιαστικά και το μόνο Slow κομμάτι του άλμπουμ και τη «Μπαλάντα της φυλακής».

Στην 4η και τελευταία με τον τίτλο «Η εξέγερση» γίνεται περιγραφή για το τελικό «ξέσπασμα» που συμβαίνει και ξεχώρισα το «Στου αιώνα τη ζάλη» και το «Κέρασμα».

Συνοψίζοντας έχουμε 13 κομμάτια που δίνουν ένα πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα και η συνολική εικόνα των Kollektiva δείχνει πως είναι ένα γκρούπ που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια Ελληνόφωνη σκηνή που η αλήθεια είναι πλην κάποιον εξαιρέσεων τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Κλείνοντας να αναφέρω πως η παραγωγή έγινε απο τον Νίκο Μακράκη και η ενορχήστρωση απο τους Kollektiva και το άλμπουμ κυκλοφορεί ήδη στα δισκοπωλεία σε μορφή Cd απο την Cobalt Music.

Ευχαριστούμε πολύ τον "TrollRadio" και τον Πάνο Γιαννόπουλο