Δισκοκριτική για το «Η Μπαλάντα της Φυλακής» από το SouthernRock.gr (6/2014)

Οι Kollektiva δεν είναι χθεσινοί στο χώρο του ελληνόφωνου ροκ.Μετρούν ήδη 5 χρόνια παρουσίας,συνεργασίες με τον Μάνο Ξυδούς και το Φίλιππο Πλιάτσικα, συνεχή συναυλιακή παρουσία,συμμετοχή σε πολλές συλλογές,μουσικοθεατρικά project και πολλά πολλά ακόμα.
Ο νέος τους δίσκος «Η μπαλάντα της φυλακής» κυκλοφορεί από την COBALT music.

Πρόκειται για ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, που αποτελείται από 4 πράξεις. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στις συμβολικού (ή και όχι) χαρακτήρα «φυλακές του Κόσμου».
Πάμε στα μουσικά τώρα.Διαβάζοντας από πριν 2 λόγια για το concept με ιντρίγκαρε ακόμα περισσότερο στο να ακούσω το δίσκο.Δημιουργούν με βάση heavy rock riffs,δυνατά ρεφραίν που σου μένουν και καυστικό στίχο.

Ξετυλίγουν την ιστορία τους πολύ όμορφα και με μεγάλη ομοιογένεια μεταξύ των κομματιών. Όταν δε το πράγμα βαραίνει ακόμα περισσότερο (Μη μιλάς,Φόνος) δημιουργεί μεγάλη όρεξη για headbanging.

Υπάρχει επίσης εκτεταμένη χρήση κάποιων samples που εντείνουν το δραματικό μέρος και την όλη ατμόσφαιρα του concept.
Τη διαφορά για εμένα κάνουν μικρές ηχητικές διαφορές εδώ κ κει όπως το bluesy riff του «Δύο Μαθήματα»,η «προς alternative-post μονοπάτια» μελωδία του «Ο θάνατος στην πόρτα μου»,τα Rage against the Machine ρυθμικά μέρη στο «Φόνος» ή τα κλασσικά έγχορδα  στο ταξιδιάρικο «Μελίνα».

Οι (σκεπτόμενοι) φίλοι του ελληνόφωνου ροκ τσεκάρετε άμεσα το δίσκο.Θα σας ικανοποιήσει υπέρ του δέοντος.
Βάλτε στο γαλάζιο του καλοκαιριού σας και λίγο γκρι με «Τη μπαλάντα της φυλακής».
Δε βλάπτει που και που όλοι ανεξαρτήτως προτιμήσεων να παίρνουμε ερεθίσματα από δίσκους σαν αυτόν και να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας.

«Ω, πόσο φταίξαμε, πόσο φταίξαμε ,
Να ανασάνουμε ελεύθεροι δεν το αντέξαμε
Σε τούτη την κρυφή αυλή της ατιμίας.
Και η καρδιά μας ξεψυχά σε τούτο τον τρελό χορό της αδικίας»

Ευχαριστούμε πολύ το SouthernRock.gr και τον Δημήτρη Μουργελά