Ριζοσπάστης: "Μήνυμα χειραφέτησης στις «φυλακισμένες συνειδήσεις»" (1/2016)

Τον «καιρό των φυλακισμένων συνειδήσεων» η «απελευθέρωση» τι νόημα αποκτά; Με αυτό το δύσκολο «έργο» καταπιάστηκαν μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές και πολλοί ακόμη νέοι καλλιτέχνες δημιουργώντας ένα μουσικοθεατρικό θέαμα που άλλοτε συγκινεί, άλλοτε εξοργίζει και ξεσηκώνει, σίγουρα προβληματίζει.

«Η Μπαλάντα της Φυλακής», το concept άλμπουμ των KollektivA που κυκλοφόρησε το 2014, παρουσιάζεται - μετά από τρεις πετυχημένες παραστάσεις - για τελευταία Κυριακή στις 31 Γενάρη στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210.3418.579).

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε την περασμένη Κυριακή εκεί και παρακολούθησε την εμπνευσμένη από το ποίημα του Oscar Wilde («The Ballad Of Reading Gaol» -1897) παράσταση.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στις «Φυλακές του Κόσμου». Ενας ανυπότακτος άντρας, ο «Στρατιώτης», αρνείται να πολεμήσει με τα στρατεύματα του Κόσμου, όταν αυτά εισβάλλουν στην Ανατολή και φυλακίζεται. Σε μια «παράλληλη φυλακή», του κόσμου που ζούμε, βρίσκονται καθημερινοί άνθρωποι: Εργαζόμενοι, μετανάστες, μαγαζάτορες, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες. Ολοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το Νόμο της Τάξης του κόσμου, δηλαδή με την εκμετάλλευση, την αδικία, την προκατάληψη, το θάνατο - ή μήπως τη δολοφονία; - αθώων ανθρώπων. Πώς αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί τον κοινωνικό «εγκλεισμό», τη στέρηση των δικών τους ελευθεριών από τον Νόμο που τους κατασπαράσσει; «Βρες τον τρόπο - Ποτέ μόνος», είναι η απάντηση της παράστασης.

Οι «σκληροί» hard rock ήχοι των ΚοllektivA, οι άμεσες ερμηνείες, η ξεκάθαρη κίνηση των σωμάτων, η «μουσική» αξιοποίηση των σκηνικών και των φυσικών ανθρώπινων ήχων, δίνουν χωρίς «περιττές κουβέντες» την κοινωνική καταπίεση και την «ανυπακοή» που «οδηγεί στην πρόοδο και την επανάσταση». Αξίζει να σημειωθεί το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μιας εντελώς ανεξάρτητης παραγωγής.

Σκηνοθεσία/χορογραφίες: Τάσος Μπεκιάρης. Θεατρική μεταφορά: Χριστίνα Μητροπούλου. Μουσική/Ενορχηστρώσεις: KollektivA. Σενάριο/Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης. Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος. Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Γιώργος Ζιώγαλας, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Ιάκωβος Μινδρινός, Γιώργος Τσαγκαράκης, Εύη Χατζάκη και οι KollektivA.

Ευχαριστούμε πολύ το Ριζοσπάστη