Όσκαρ Ουάιλντ, KollektivA και μια σπουδαία παράσταση για λίγες Κυριακές (1/2016)

Πόσο δύσκολη είναι η παρουσίαση και η μεταφορά ενός δίσκου στο θέατρο;
Πόσο γεμάτος μπορείς να νιώσεις φεύγοντας από το θέατρο;

Στα παραπάνω ερωτήματα έδωσαν απάντηση επί σκηνής οι KollektivA μαζί με τους συνεργάτες τους παρουσιάζοντας την παράσταση τους με τίτλο “Η Μπαλάντα της Φυλακής” στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2014 οι KollektivA κυκλοφόρησαν τη “Μπαλάντα της Φυλακής”, ένα concept άλμπουμ τ' οποίο γνώρισε εξαιρετική αποδοχή και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια. Ο συγκεκριμένος δίσκος, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, είναι εμπνευσμένος από τον Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή Όσκαρ Ουάιλντ και συγκεκριμένα από το το ποίημα «H μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad of Reading Gaol). Ήταν το τελευταίο του έργο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, όντας πια αποφυλακισμένος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει τόσο τον εγκλεισμό του όσο και τις συνθήκες φυλάκισης.

Σχεδόν έναν αιώνα και κάτι από τότε που γράφτηκε το ποίημα αυτό, οι KollektivA επαναφέρουν το δίπολο “εγκλεισμός-απελευθέρωση” σε μια μεταβατική εποχή, όπως και η εποχή που ζούμε προσαρμόζοντας το ωστόσο, στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές ανάγκες μέσα από τη μουσική, το ύφος και το στίχο που χρησιμοποιούν.
Ακούγοντας το δίσκο από το τέλος προς την αρχή, αντιλαμβάνεσαι πως γίνεται μια συλλογική εξέγερση των φυλακισμένων, εκείνων που στην αρχή δεν ήθελαν αλλά τελικά ωθούνται, νιώθοντας πραγματικά απελευθερωμένοι.

Το 2016 η μπάντα παρέα με ένα σύνολο αξιόλογων ανερχόμενων καλλιτεχνών, έρχεται να το παρουσιάσει ως θεατρικό έργο συνδυάζοντας την υποκριτική με την κινησιολογία υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάσου Μπεκιάρη μέσα από τη μεταφορά της Χριστίνας Μητροπούλου.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μ' επιτυχία η πρεμιέρα της παράστασης, η οποία αποτελεί ορόσημο στη καλλιτεχνική πορεία του συγκροτήματος, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από όσους την παρακολούθησαν.
Πρόκειται για ένα έργο που εκτυλίσσεται μέσα από τέσσερις πράξεις, όπου κατά τη διάρκεια του αποτελείς μέρος της ιστορίας και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με πλήθος συναισθημάτων που συνεχώς εναλλάσσονται φτάνοντας στο τέλος, στον προβληματισμό και στη λύτρωση.

Η σύμπραξη πρόζας, μουσικής και κίνησης δημιουργούν ένα πλήρες οπτικοακουστικό θέαμα, μια εμπειρία που σε καθηλώνει, αναγκάζοντας το υποσυνείδητο σου να εξωτερικεύσει μια κατάσταση σύγχρονου εγκλωβισμού έτσι ώστε, να τον αποδεχτείς και να συμβάλλεις στην απελευθέρωσή σου.  Επιπλέον, η ένταση και ο ρυθμός εξέλιξης, αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά της παράστασης που βάζουν στο επίκεντρο τη δικαιοσύνη όπως πρέπει να είναι στο σήμερα, σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Όλα τα παραπάνω είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις δυνατές ερμηνείες και χορογραφίες, τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ, αγωνίας, έτσι ώστε να νιώσεις απόλυτα την ανάγκη ν' απελευθερωθείς!

Είναι ένα δύσκολο και πρωτοποριακό εγχείρημα των KollektivA, το οποίο δε στηρίζεται μόνο στη μουσική αλλά είναι απαραίτητη η συμβολή και άλλων τεχνών, πετυχαίνοντας με τη δυναμική τους να σε παρασύρουν στο δικό τους κόσμο, έστω και για λίγο και καταθέτοντας όχι μόνο τη ψυχή, αλλά και τη δική τους ηχητική και καλλιτεχνική σφραγίδα.

Αξίζει να το παρακολουθήσεις γνωρίζοντας πως έχεις να προβληματιστείς και να εξελιχθείς ως άνθρωπος, μέσα από την παράσταση αυτή!
Μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Ευχαριστούμε πολύ το museekart και τον Βαγγέλη Γκρέκο