Jumping Fish: Lucky 13 (3/2017)

Οι KollektivA, γνήσιοι λάτρεις και συνεχιστές του καθαρόαιμου ελληνικού ροκ ήχου, βαφτισμένοι από τον Μάνο Ξυδούς και με έμφυτη την ανάγκη να παντρέψουν την μουσική τους με το θέατρο και την ποίηση, επιστρέφουν για μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο στις 8 Απριλίου στο Gagarin 205. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν την τρίτη τους δισκογραφική δουλειά σε φυσική μορφή, το άλμπουμ «Σύρματα». Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους και την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου δίσκου, το συγκρότημα απάντησε στο κλασικό ερωτηματολόγιο του Jumping Fish, αυτό που φέρνει επιπλέον τύχη σε όποιον το απαντά.

 1. Γιατί πρέπει κάποιος να ακούσει τη μουσική σας;
  Γιατί ανεξαρτήτως μουσικού γούστου όλοι χρειάζονται λίγο δυνατό rock’ n’ roll ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν από την αρχή.

 2. Για ποιο από τα πράγματα που έχετε κάνει είστε περισσότερο περήφανοι;
  Η ολοκληρωμένη παραστασιακή εκδοχή της «Μπαλάντας της Φυλακής» είναι από τα πιο προχωρημένα πράγματα που έχουν επιχειρηθεί από οποιαδήποτε μπάντα στην Ελλάδα και ναι είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό.

 3. Ποιον καινούργιο καλλιτέχνη ή συγκρότημα θα προτείνατε στον κόσμο να ανακαλύψει;
  Το “Freetown Sound” από Blood Orange είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ακούσαμε πέρυσι. Αρκετά μακρά απ’ το rock αλλά τι σημασία έχει; H black culture, ειδικά στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή αυτό τον καιρό.

 4. Ποια είναι η συνεργασία των ονείρων σας;
  Bruce Springsteen και Tom Morello. Συμβιβαζόμαστε και με έναν απ’ τους δύο!

 5. Όταν γράφετε ένα τραγούδι, ποιο είναι το πρώτο άτομο που το ακούει εκτός από εσάς;
  Οι γυναίκες μας, μάλλον.

 6. The famous desert island question: 5 άλμπουμ που θα παίρνατε μαζί σας σε ερημονήσι.
  1. Pink Floyd- “The Wall”
  2. Metallica- “Master of Puppets”
  3. Jethro Tull- “Aqualung”
  4. Ludwig van Beethoven – “9η Συμφωνία”
  5. Δημήτρης Μητροπάνος – “Στου Αιώνα την Παράγκα”

 7. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψει κανείς νέα μουσική;
  Με ανήσυχο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό.

 8. Ποια είναι η μεγαλύτερη ένοχη ευχαρίστησή σας;
  Είμαστε της σχολής του Oscar Wilde, δεν έχουμε καμία ενοχή για τις απολαύσεις μας!

 9. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η επιτυχία στα social media;
  Τα social media είναι ένα χρήσιμο και αναγκαίο πλέον εργαλείο. Αν και αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό δημοφιλία και αναγνωσιμότητα, η ουσιαστική έννοια της επιτυχίας βρίσκεται μάλλον πέρα απ’ αυτά.

 10. Πόσο αφήνετε να σας επηρεάζουν τα θετικά ή αρνητικά σχόλια των χρηστών;
  Επιδιώκουμε να έχουμε άμεση επαφή με τους φίλους του συγκροτήματος. Ακούμε και επεξεργαζόμαστε γνώμες και σχόλια, ειδικά από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε το κριτήριο τους. Η διαδικτυακή «απόσταση» και ανωνυμία βέβαια, φέρνει πολλές φορές ευκολίες στην κρίση ή και σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο σήμερα, θεωρούμε ότι χρειάζεται λίγο και μια ξεροκεφαλιά. Αν κάτι νιώθεις ότι είναι καλό, είναι καλό.

 11. Ποια είναι η καλύτερη μουσική δεκαετία και γιατί;
  Αν και τα 70s επέφεραν μια σχετική τυποποίηση και έναν συντηρητισμό έναντι των 60s, θεωρούμε ότι δώσανε σε πιο ολοκληρωμένες μουσικές μορφές τα οράματα τους, άρα ψηφίζουμε τα 70s. Βέβαια την άλλη βδομάδα μπορεί να θεωρούμε το αντίθετο. Ας πούμε ‘65-‘75 για να είμαστε μέσα!

 12. Βινύλιο, CD, MP3. Ποιο απ’ όλα και γιατί;
  Καλό ηχοσύστημα και πάμε με όλα. Ναι ξέρω η ζεστασιά του βινυλίου, το συναισθηματικό δέσιμο της γενιάς μας με το CD στο αυτοκίνητο (μη σου πω και την κασέτα), αλλά και τη βόλεψη του mp3 δεν την αφήνεις να περάσει έτσι στο ντούκου.

 13. Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στη μουσική τα τελευταία χρόνια;
  Η κλάψα και η ολοκληρωτική, αγοραία τυποποίηση. Όχι ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε του λόγους που αυτό συμβαίνει, αλλά όχι άλλο ρε παιδιά! Έλεος!


Ευχαριστούμε το Jumping Fish