Συνέντευξη στο SouthernRock.gr (6/2014)

Αυτό είμαστε εμείς, αυτό κάνουμε. Θα ήταν αδύνατο να αλλάξει αυτό. Θα ήταν σα να λέγαμε ότι πλέον σταματάμε τη μουσική και ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία. Εννοώ.. οκ, είναι κι αυτό πιθανό.. αλλά όχι και τόσο.. καταλαβαίνεις..

Καλωσορίζουμε στο SouthernRock.gr μια από τις πιο ευρηματικές Ελληνικές μπάντες. Και ο όρος μπάντα ίσως είναι και δεσμευτικός για εσάς μιας και παρουσιάζετε στον κόσμο μια μουσική παράσταση με ιδιαίτερο τρόπο με μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών.

Γεια σου Σάββα, είναι χαρά μας. Εντάξει, μπορεί να κάνουμε διάφορα project σε συνεργασία με ομάδες καλλιτεχνών, αλλά οι KollektivA δεν παύουν να είναι μια rock μπάντα.


Ας ξεκινήσουμε με μια τετριμμένη ερώτηση δημοσιογραφικού τύπου:
Πότε ξεκινήσατε να παίζεται μουσική ως "Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό" αλλά και πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Το Φ.Ε.Μ.Δ. κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 2004 και έναν δεύτερο το 2007. Όταν το 2009 φτιάχτηκαν τα πρώτα ντέμο για το επόμενο βήμα, μετά και την αλλαγή κάποιων μελών διαπιστώναμε ότι η μπάντα εξελισσόταν σε κάτι άλλο, κάτι πιο επιθετικό. Επίσης ήδη συστηνόμαστε ως «κολεκτίβα μουσικών». Η συγκυριακή συνεργασία μας με τον Μάνο Ξυδούς ήταν εκείνη που έλυσε την αντίφαση κι έτσι με δική του παρότρυνση δημιουργήθηκαν οι KollektivA.


Η αλλαγή του ονόματος και η εξέλιξη της μπάντας σε «κολεκτίβα» ήταν αναγκαία και τι οδήγησε σε αυτή την αλλαγή;

Αν δεν ήταν αναγκαία, ασφαλώς δεν θα προχωρούσαμε. Έχει σημασία το γεγονός ότι ήταν εξέλιξη από το ένα σχήμα στο άλλο κι όχι μια απλή αλλαγή ονόματος. Χαράχτηκε καινούρια στρατηγική, σε καινούριες συνθήκες. Απλά κάποιοι ήταν πριν μέλη του Φ.Ε.Μ.Δ. Η μετάβαση έγινε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και η ονομασία «KollektivA» εμπεριείχε (και ακόμα το κάνει) αφενός μια επιθετική δυναμική, αφετέρου μια κάποια φωτεινότητα από το μέλλον.


Είσαστε μια ομάδα μουσικών που χει αποδείξει έως τώρα ότι κάνετε ένα βήμα πιο πέρα από το συνηθισμένο, ανοίγετε ένα διάλογο με τον ακροατή. Τι ακριβώς θέλετε να "περάσετε" στο κοινό;

Δεν κάνουμε κάτι επιτηδευμένο. Αφουγκραζόμαστε την εποχή και προσπαθούμε να παίξουμε το ρόλο μας ως καλλιτέχνες. Δηλαδή να φωτίσουμε τις ανάγκες των πολλών, όσων έχουν ανάγκη από έμπνευση, από κουράγιο ή και ψυχαγωγία. Η διάθεση για διάλογο είναι αυθεντική, λοιπόν. Θέλουμε να επικοινωνούμε, να συζητάμε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις. Φυσικά έχουμε τη δική μας οπτική στα πράγματα και την κοινωνική εξέλιξη, την οποία και διατυπώνουμε και καλλιτεχνικά μέσα από τη δημιουργία μας και προσπαθούμε να «περάσουμε» στο κοινό, με σεβασμό και ειλικρίνεια. Ο πυρήνας της οπτικής αυτής είναι ότι η κοινωνία τραβάει μπροστά μέσα από τις αντιφάσεις της και με κινητήρια δύναμη τους κοινωνικούς αγώνες. Τασσόμαστε στο πλευρό των πολλών -και ταυτόχρονα αδύναμων- οι οποίοι όμως ενωμένοι και με σωστή στρατηγική έχουν τη δύναμη να διεκδικούν, να νικούν, να ανατρέπουν.


Ξέρω ότι σας αρέσει υπερβολικά το progressive rock βλέπουμε και ακούμε όμως και κάποια διαφορετικά είδη όπως gospel, low bap… Πόσο δύσκολη είναι η μίξη τόσο διαφορετικών προσεγγίσεων στην μουσική;

Δεν γίνεται να μη σου αρέσει υπερβολικά το progressive rock.. Αστειεύομαι..
Είναι προφανές ότι έχουμε μελετήσει βαθιά το hard rock, το heavy metal και τα progressive παρακλάδια τους. Από ένα σημείο κι έπειτα οι αναζητήσεις μας οδηγούν όμως –αντικειμενικά- και σε άλλους ήχους, άλλες περιοχές ηχητικές και γεωγραφικές αν θες. Οπότε και είμαστε ανοιχτοί στην επιρροή τους, η οποία εκ των πραγμάτων «βγαίνει» μετά στις συνθέσεις ή τις συνεργασίες μας. Θεωρούμε ότι αν ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η φόρμα βρίσκεται και λίγο ρόλο παίζουν οι ταμπέλες. Στη «Μπαλάντα της Φυλακής» υπάρχουν διάφορα στοιχεία jazz, gospel ή άλλα, όμως σωστά τοποθετημένα, χωρίς να ξενίζουν.
 

Σε μια συνέντευξή σας, διάβασα ότι "ως συνειδητοποιημένα κοινωνικά άτομα θέλετε να συνδέετε τη μουσική σας με τη ζωή. Και κυρίως με τον κόσμο που δεν είναι βολεμένος, αλλά πιέζεται στα ισχύοντα πλαίσια". Πόσο σημαντικό είναι αυτό, για εσάς, αλλά συνάμα και πόσο δύσκολο;

Είναι όσο σημαντική είναι και η μουσική και η ύπαρξή μας η ίδια αν θες. Αυτό είμαστε εμείς, αυτό κάνουμε. Θα ήταν αδύνατο να αλλάξει αυτό. Θα ήταν σα να λέγαμε ότι πλέον σταματάμε τη μουσική και ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία. Εννοώ.. οκ, είναι κι αυτό πιθανό.. αλλά όχι και τόσο.. καταλαβαίνεις.. Δύσκολο είναι φυσικά, γιατί χρειάζεται μελέτη, διαρκής ανησυχία, σωστή μέθοδο ανάλυσης. Και σίγουρα θα γίνονται και λάθη ή στραβοτιμονιές. Εντάξει.. μέσα στη ζωή είναι κι αυτά. Αν οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, με τα σωστά εργαλεία σκέψης και δουλειάς, όλα διορθώνονται.


Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω στο 2010 που κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά σας που συνέπεσε με το ξεκίνημα της κρίσης και των μνημονίων. Πώς βιώνουν οι "KollektivA" την περιβόητη κρίση, που όπως λέγεται δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών, τι επιτάσσει ως ενέργεια για εσάς του μουσικούς απέναντι στην κοινωνία;

Για την ιστορία να αναφέρω ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην αγορά των ΗΠΑ το 2008, πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη και φιλόδοξη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Κολεκτιβοποίηση τώρα» που αφορούσε ακριβώς σε αυτό. Ήταν το τελευταίο project που κάναμε ως ΦΕΜΔ και προετοίμασε το έδαφος για την μετεξέλιξή του στην KollektivA. Μετά ακολούθησε το δισκογραφικό μας ντεμπούτο, σαφέστατα επηρεασμένο από τις νέες συνθήκες. Σίγουρα οι πιο ζόρικοι καιροί αποσαφηνίζουν και ξεκαθαρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Εμείς λειτουργούσαμε με πείσμα και αποφασιστικότητα και τις προηγούμενες περιόδους και πολύ περισσότερο τα χρόνια της κρίσης, με όλες τις επιπρόσθετες δυσκολίες και εμπόδια που αυτή έχει επιφέρει. Θεωρούμε ότι η κρίση δημιουργεί περισσότερες ευθύνες στους δημιουργούς που σέβονται τον εαυτό τους και έχουν απαντήσει ξεκάθαρα το “which side are you on?” που θέτει απαιτητικά η εποχή μας.


Ποια θεωρείται την πιο δημιουργική σας συνεργασία;

Κάθε συνεργασία είναι σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική για εμάς. Έχουμε πάντα κάτι να μάθουμε και να κερδίσουμε σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Αφήνοντας στο πλάι τη συμπόρευση μας με τον Μάνο Ξυδούς που προφανώς μας άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη, θα ξεχώριζα την συνεργασία μας με τον Μίλτο Πασχαλίδη στην επανηχογράφηση του εμβληματικού Αγύριστου Κεφαλιού σε στίχους του μεγάλου Άλκη Αλκαίου, που μπήκε στη συλλογή αντιφασιστικού τραγουδιού «Μια Απάντηση». Ο Μίλτος μας ζήτησε να ετοιμάσουμε και να πούμε μαζί, μια διασκευή του τραγουδιού πιο κοντά στο δικό μας ηχητικό στίγμα. Αλλάξαμε σε σημαντικό βαθμό την ενορχήστρωσή του, προσπαθώντας όμως να κρατήσουμε ανέπαφη την ουσία της αισθητικής του. Στο Μίλτο άρεσε πολύ η προσέγγισή μας. Διασκεδάσαμε πολύ στο studio και η θερμή αντίδραση του κόσμου μας χαροποίησε ιδιαίτερα, επιβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα της απόπειρας.


Classic rock, hard, η heavy στις προτιμήσεις σας; (κάποιοι αγαπημένοι καλλιτέχνες)

Γενικά η προτιμήσεις και οι επιρροές μας κινούνται σε όλο το φάσμα του rock και γενικότερα του σκληρού ήχου. Σίγουρα μεγαλώνοντας αφομοιώσαμε και πλήθος άλλων μουσικών επιρροών, όμως κοινός τόπος για τα γούστα μας είναι μπάντες όπως οι Metallica, οι Pink Floyd, οι Iron Maiden, οι Black Sabbath, οι Rolling Stones, οι Beatles και πολλά από τα κλασικά concept album όπως το “The Wall”, το “Operation Mindcrime” που αποτέλεσαν και βασικές επιρροές για την Μπαλάντα της Φυλακής.


Το πιο πρόσφατο υλικό σας είναι ένα πολυεπίπεδο έργο θα έλεγα, με μουσική και θέατρο να συνεργάζονται. Μια αφετηρία δημιουργίας η ποίηση του Oscar Wilde και ένας Φάνης στα καλύτερά του με πιο σκληρή μουσική εναλλακτική πρόταση;

Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες της κρίσης υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πιο ολοκληρωμένα καλλιτεχνικά έργα. Έτσι αφού πρώτα εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τόσο σε επίπεδο τεχνικό, όσο και σε επίπεδο κατάλληλων συνεργατών, αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να υλοποιήσουμε το concept album που καιρό τώρα είχαμε σαν δημιουργική σκέψη. Αφετηρία αποτέλεσε το ποίημα του Oscar Wilde “The Ballad of Reading Gaol” που έγραψε ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός, μετά την αποφυλάκισή του από την ομώνυμη φυλακή. Εμπνευστήκαμε από το συγκεκριμένο ποίημα, μας ιντρίγκαρε το δίπολο «εγκλεισμού- απελευθέρωσης» ως θέμα, κι έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Διασκευάσαμε, ουσιαστικά, το ποίημα και φτιάξαμε μια ιστορία συλλογικής απελευθέρωσης μέσα από 13 rock τραγούδια, καθένα εκ των οποίων απεικονίζει μια σκηνή. Σίγουρα είναι μια μουσική πρόταση πολύ διαφορετική από το σύνολο των κυκλοφοριών αυτή τη στιγμή εκεί έξω και σίγουρα επειδή τη συγκεκριμένη ερώτηση την απαντάει ο Θανάσης, μπορεί να σου πει ότι συμφωνεί ότι έχουμε έναν Φάνη στα καλύτερά του!


Πείτε μας και λίγα λόγια για το εξώφυλλο από που είναι εμπνευσμένο;

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι μια αλλοίωση ενός πίνακα του Francisco Goya με τίτλο «Η αυλή των τρελών». Κάναμε ένα ενδελεχές ψάξιμο για το εξώφυλλο, και εξετάζοντας διάφορες εναλλακτικές, καταλήξαμε ότι στο συγκεκριμένο πίνακα του Goya αποτυπώνεται με πολύ ανάγλυφο τρόπο το νοσηρό κλίμα εγκλεισμού της φυλακής που περιγράφεται τόσο στο ποίημα του Wilde, όσο και στη δική μας ιστορία. Στη συνέχεια αλλοιώσαμε τον πίνακα για να εστιάσουμε χρωματικά και σε επίπεδο μορφών στα στοιχεία που εξυπηρετούσαν καλύτερα αυτό που είχαμε αισθητικά στο μυαλό μας.


Αφού σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την κουβέντα-συνέντευξη, να σα ευχηθώ κάθε επιτυχία σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο να κλείσουμε με μια τελευταία ερώτηση. Ποιά τα μελλοντικά σας πλάνα και τι θα δούμε στο Live σας στις 3 Ιουλίου live στο KooKoo;

Εμείς ευχαριστούμε πολύ, τόσο για την συνέντευξη, όσο για την συνολικότερη υποστήριξη. Τα άμεσα σχέδια περιλαμβάνουν πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα για την προώθηση του δίσκου. Πρώτος κύριος σταθμός η συναυλία μας για την παρουσίαση της «Μπαλάντας της Φυλακής» την Πέμπτη 3/7 στο Kookoo στο Γκάζι. Στη συγκεκριμένη εμφάνιση θα παίξουμε ζωντανά το σύνολο των τραγουδιών του δίσκου, μαζί με παλιότερα δικά μας τραγούδια και κάποιες διασκευές που έχουμε όμως «πειράξει» και τις έχουμε φέρει στο δικό μας πιο σκληρό, ηχητικό προφίλ. Όλα αυτά σε ένα δυνατό, σαρωτικό, κλασικό live KollektivA! Μας έχει ζητηθεί επίσης να ηχογραφήσουμε και την αγγλόφωνη εκδοχή του album κάτι που ξεκινάμε από τις 6 Ιουλίου. Τέλος μέσα στην επόμενη σεζόν θα πραγματοποιήσουμε και μια πιο θεατρικοποιημένη εκδοχή του concept, που σε επίπεδο προετοιμασίας, έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε από τώρα.


Ευχαριστούμε πολύ το SouthernRock.gr και τον Σάββα Συνοδινό για τη συνέντευξη