Συνέντευξη στο RockGreece.gr (2/2014)

Λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, οι KollektivA μιλούν για πρώτη φορά στο RockGreece.gr και μας δίνουν μια πρώτη γεύση της, μέχρι σήμερα, πορείας τους. Μουσικές εμπνεύσεις, επιρροές, άμεσοι και μελλοντικοί στόχοι του group αναλύονται στην συνέντευξή τους, λίγο πριν τα δύο δυνατά τους live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε η δική σας «κολεκτίβα», η δική σας ομάδα ατόμων που δούλεψε από το 2009 μέχρι σήμερα για το κοινό σας έργο;

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Rockgreece.gr για τη δουλειά που κάνει, τη στήριξη στην ελληνική ροκ κοινότητα και ειδικά σε εμάς. Συνεχίστε έτσι!

Όσον αφορά στους KollektivA: Οι 4 από εμάς είμαστε μαζί από πολύ παλιότερα. Ο Θανάσης και ο Φάνης δε, παίζουν μαζί σε διάφορα γκρουπ από το 1999! Πλέον από το 2010 είμαστε οι ίδιοι 6, με απολύτως κοινούς στόχους και οράματα. Η κοινή ανάγκη για έκφραση και δημιουργία είναι αυτή μάλλον που «δένει» ένα γκρουπ αρχικά. Στη συνέχεια η ζωή παίζει το ρόλο της. Εμείς είμαστε μάλλον από τους τυχερούς που η παρέα μας μετουσιώθηκε σε επαγγελματική ομάδα διατηρώντας όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά που είχε από την αρχή. ΟΚ, όλες οι οικογένειες έχουν και τις κλωτσομπουνιές κάποιες φορές, αλλά πάλι οικογένειες είναι το επόμενο πρωί, έτσι δεν είναι;

Ποιός είναι ο στόχος και η αιτία ύπαρξης των KollektivA;

Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση. Ξέρεις.. παίζουμε μουσική, εκφράζουμε ανησυχίες, σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά ως συνειδητοποιημένα κοινωνικά άτομα θέλουμε να συνδέουμε τη μουσική μας με τη ζωή. Και κυρίως με τον κόσμο που δεν είναι βολεμένος, αλλά πιέζεται στα ισχύοντα πλαίσια. Μακριά από μας, δηλαδή, η ενδοσκόπηση και η ηχογραφημένη αυτοψυχανάλυση. Απευθυνόμαστε στον κόσμο και προσπαθούμε να μοιραστούμε μαζί του συναισθήματά και ιδέες. Θέλουμε να μελοποιούμε την ελπίδα, το φως. Κι αν ο κόσμος είναι οργισμένος, είμαστε κι εμείς. Τις προάλλες ένας νέος εργαζόμενος πήρε τηλέφωνο σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε ότι τον απέλυσαν επειδή διεκδίκησε αύξηση από τα 490 ευρώ που έπαιρνε μισθό και ζήτησε να ακούσει ένα δικό μας τραγούδι. Το αφιέρωσε σε όλους τους εργαζόμενους. Ήταν, ειλικρινά, από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές της πορείας μας.

Το 2010 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δουλειά και πλέον μέσα στο έτος, αναμένουμε την δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική σας κίνηση, ενώ έχουμε ήδη ξεκλέψει το single σας «Δύο μαθήματα». Πείτε μας λίγα λόγια για το υλικό που ηχογραφείτε αυτό τον καιρό.

Ο δίσκος είναι έτοιμος. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το mastering, το οποίο ανέλαβε ο Brian Lucey και τα Magic Garden studios (Black Keys, Newsted κα). Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή τη δουλειά γιατί αποτελεί ένα βήμα που θέλαμε να κάνουμε καιρό. Είναι ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, αποτελούμενο από 13 τραγούδια και κάποια ακόμα θεατρικά-κινηματογραφικά tracks. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Oscar Wilde «Η μπαλάντα της Φυλακής». Αυτός θα είναι και ο τίτλος του δίσκου. Ο Φάνης έγραψε όλο το σενάριο, το λιμπρέτο και τους στίχους, δίνοντας μια παράλληλη (ή εναλλακτική) εξέλιξη στο ποίημα του Wilde. Ηχητικά το υλικό είναι σκληρό, heavy, επιθετικό. Με οδηγό τον παραγωγό μας, Νίκο Μακράκη, αφήσαμε τους εαυτούς μας να παίξουν δυνατά, ουσιαστικά γυρίζοντας την πλάτη στις λίστες των ραδιοφώνων. Αν ξέρουμε καλά τον ήχο εντός των ελληνικών τοιχών –που τον ξέρουμε- θα είναι ίσως το πιο τολμηρό ελληνόφωνο έργο που έχει κυκλοφορήσει μετά την μεταπολίτευση. Επίσης, στο εξώφυλλο θα είναι μια λεπτομέρεια από τον πίνακα του Goya «Η αυλή των τρελών», την οποία ξεχωρίσαμε μέσα από πολλές εκατοντάδες πίνακες. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για αυτό το έργο και ανυπομονούμε για την έκδοσή του.

Αναφέρεστε ως rock και hard rock μπάντα. Ωστόσο, το μουσικοθεατρικό στοιχείο αναδεικνύεται στα περισσότερα κομμάτια σας, ενώ έχετε κάνει συνεργασίες με μουσικούς από τον έντεχνο και hip hop χώρο. Τελικά τι είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Με το δίσκο αυτό ο ήχος μας παγιώνεται στο σκληρό ροκ. Όσοι μας παρακολουθούν στενά, είδαν ότι και οι ενορχηστρώσεις που κάναμε για την μουσικο-θεατρική παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες» (σε ποίηση Μπ. Μπρεχτ) αλλά και η μουσική που γράψαμε για τη θεατρική παράσταση «Φώντας» κινούνται στο ίδιο ηχητικό μοτίβο. Ακόμα και το jingle των τίτλων για την τηλεοπτική σειρά «Η μάχη των φύλων» είναι συνεπές σε αυτό! Δεν κρύβουμε ότι αγαπάμε τη μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά αυτό καθόλου δεν αναιρεί τον χαρακτήρα μας. Οι συνεργασίες είναι ένας μουσικός διάλογος. Όσο αυτό μας ξεκλειδώνει ιδέες, το βρίσκουμε θετικό. Σε ένα διάλογο δεν είναι απαραίτητο να έχεις την ίδια αφετηρία με το συνομιλητή σου.. ίσα ίσα το αντίθετο έχει περισσότερο ενδιαφέρον μάλλον.

Ποιές είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Κλασσική ερώτηση και πάντα η πιο δύσκολη να απαντηθεί, για 3 λόγους:
α. Οι επιρροές σε έξι άτομα αντικειμενικά είναι ΠΟΛΛΕΣ και όχι ενιαίες.
β. Οι επιρροές είναι όχι μόνο μουσικές αλλά και άλλες καλλιτεχνικές, όπως επίσης και ιδεολογικές- φιλοσοφικές.
γ. Οι επιρροές είναι διαρκείς και επιδρούν διαλεκτικά και συνεχώς.

Εν πάση περιπτώσει, μεγάλες μπάντες του σκληρού ήχου μάλλον είναι κοινός τόπος στα ακούσματά μας. Black Sabbath, Pink Floyd, Led Zeppelin, Rage Against The Machine, Metallica, Motorhead, Iron Maiden ανάμεσα σε άλλους.. Α!.. και Britneay Spears. (έτσι γράφεται;;;;)

Πείτε μας λίγα λόγια για την συμμετοχή σας, στην αντιφασιστική συλλογή της Phonograph με τίτλο «Μια απάντηση». Πως προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία και ποιες είναι οι πολιτικές σας πεποιθήσεις ή αν προτιμάτε οι εμπνεύσεις σας την εποχή αυτή;

Tο Rockgreece.gr ήταν το πρώτο μουσικό περιοδικό που έγραψε για την αντιφασιστική συλλογή στις 2/8/2013 και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Η πρωτοβουλία για τη συλλογή ήταν δική μας, κρίνοντας απαραίτητο να συμβάλουμε με το δικό μας όπλο, ενάντια στην άνοδο του φασισμού. Προτείναμε λοιπόν στην Ελληνοφρένεια να το υλοποιήσουμε παρέα. Έτσι κι έγινε. Η Phonograph βοήθησε αποφασιστικά με την συγκατάθεσή της να εκδώσει τη διπλή συλλογή. Δυστυχώς η ζωή επιβεβαίωσε την ανάγκη για τέτοιου είδους κινητοποιήσεις από μεριάς του καλλιτεχνικού κόσμου. Τότε, βέβαια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μας έλεγαν ότι «πολύ σημασία δίνουμε» κλπ. Ας είναι καλά…

Ως πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, δρούμε πολιτικά. Αυτό οφείλεται σε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, σταθερή στο χρόνο, που καμία σχέση δεν έχει με συγκυριακές εμπνεύσεις. Όλοι μας είμαστε μέλη του σωματείου μας, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και μέσα από αυτό δραστηριοποιούμαστε, ενώ καλούμε και όλους τους μουσικούς να ενώσουν τη δύναμή τους με τη δύναμη των συναδέλφων τους, αλλά και με όλων των άλλων εργαζομένων που πλήττονται από την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε την ταξικότητα της κοινωνίας και παλεύουμε στο πλευρό των εργαζομένων, γιατί εργαζόμενοι είμαστε κι εμείς.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η κορυφαία στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Όλη η δουλειά για τη «Μπαλάντα της Φυλακής». Δουλέψαμε με μοναδική οργάνωση μαζί με τον παραγωγό μας, στο δικό μας στούντιο και ασχοληθήκαμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Μαζέψαμε τις συνθέσεις, «κόψαμε» πολλά τραγούδια, δουλέψαμε το concept και τις ενορχηστρώσεις, ηχογραφήσαμε με πρότυπα μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού και κορυφαίο εξοπλισμό. Οι τελευταίοι μήνες μας πήγαν ως μπάντα πολλά επίπεδα πάνω. Αυτό εξάλλου φαίνεται και στα live μας. Οπαδοί των KollektivA που μας ακολουθούν χρόνια, φέτος είδαν στη σκηνή μια μπάντα που φαίνεται και στους κουφούς πόση δουλειά έχει ρίξει.

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα των “KollektivA”;

Μέχρι εκεί που ο Jimi Hendrix γίνεται υπουργός στα κατειλημμένα χειμερινά ανάκτορα.

Ποια τα επόμενα βήματά σας;

Κύριο τώρα είναι να βγει ο δίσκος. Από κει, σίγουρα θα αναλάβουμε κάποια μουσική για θέατρο και οπωσδήποτε θα κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε. Κάπου στο τέλος του 2014 σχεδιάζουμε να ανεβάσουμε τη «Μπαλάντα της Φυλακής» ζωντανά, ως μουσικοθεατρική παραγωγή, σε φόρμα rock όπερας, όπως είναι γραμμένη. Έχουμε όμως καιρό μέχρι τότε..

Στις 21 & 28 του Φεβρουαρίου δίνετε δύο live στο Kookoo και στον Μύλο στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τι να περιμένουμε από εσάς σε αυτά τα live;

Αυτές οι παραστάσεις έχουν τίτλο «Songs of Freedom». Θέλαμε να εστιάσουμε στο δίπολο «εγκλεισμός-απελευθέρωση» εν όψει της κυκλοφορίας του δίσκου. Έτσι κρατώντας ως συνεκτικό νήμα ανάμεσα στα τραγούδια το θέμα, βρεθήκαμε στη θέση να πρέπει να ενοποιήσουμε μουσικά πχ. τον Σαββόπουλο με τους System of a Down και τους Massive Attack! Απογυμνώσαμε εντελώς κάθε τραγούδι και ενορχηστρώσουμε εξ αρχής τις αποδομημένες συνθέσεις. Το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε, αφού η πρώτη παρουσίαση είχε τεράστια επιτυχία και δημιουργήθηκε μια φανταστική ατμόσφαιρα μαζί με τη συμμετοχή του κοινού, γεμάτη δυναμισμό και έντονα συναισθήματα.
Ευχαριστούμε πολύ.

Να ευχαριστήσουμε με την σειρά μας θερμά τους KollektivA για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στα επόμενα μουσικά τους βήματα!


 

Ευχαριστούμε πολύ το RockGreece.gr για τη συνέντευξη