Συνέντευξη στο metrogreece.gr (6/2014)

«Φτιάξαμε ένα άλμπουμ βασισμένοι σε καλλιτεχνικές αρχές»

Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Έχει τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής» και πρόκειται για ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, που αποτελείται από 4 πράξεις. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στις συμβολικού (ή και όχι) χαρακτήρα «φυλακές του Κόσμου». Οι KollektivA, έχοντας κάνει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, είχαν στα σχέδιά τους εδώ και καιρό, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεματικού έργου... Το κατάφεραν και μίλησαν γι΄αυτή την πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη δουλειά στο metrogreece.gr. Με αφορμή ένα πολύ δυνατό live που ετοιμάζουν για σας στις 3 Ιουλίου στο Kookoo, ενημερωθείτε για όλα όσα θα δείτε και θα ακούσετε!


«Η μπαλάντα της φυλακής». Μιλήστε μας λίγο για τη νέα σας δουλειά..

«Η μπαλάντα της φυλακής» είναι ένα concept άλμπουμ. Αποτελείται από τέσσερις πράξεις. Μέσα από τα 13 τραγούδια εκτυλίσσεται μια ιστορία ατομικής και συλλογικής απελευθέρωσης από τις πραγματικές ή και μεταφορικές φυλακές μας. Το sound design και αρκετά θεατρικά μέρη δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και παρασύρουν τον ακροατή μέσα στο περιβάλλον της φυλακής. Είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde “The Ballad of Reading Gaol” που έγραψε ο τεράστιος Ιρλανδός δημιουργός λίγο μετά την αποφυλάκισή του. Μάλιστα στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ περιέχονται σκόρπιες λέξεις από το ποίημα του Wilde. Το σενάριο και το λιμπρέτο είναι του Φάνη Μαργαρώνη και στη μουσική και τις ενορχηστρώσεις δουλέψαμε συλλογικά. Όλη η παραγωγή είναι πολύ προσεγμένη και έγινε με πρότυπα εξωτερικού. Ο ήχος πατάει στέρεα στο rock φέρνοντας μια ανανεωτική όμως ματιά και πιο επιθετική διάθεση.


Δεν πρόκειται για ένα μουσικό άλμπουμ. Ποια η ιδιαιτερότητά του;

Μουσικό άλμπουμ είναι, απλά όχι μια τυπική συλλογή ηχογραφημένων τραγουδιών. Το κάθε τραγούδι συνδέεται με κάποιο θεατρικό μέρος που οδηγεί σε μια επόμενη σκηνή, κάποιο ηχητικό δείγμα μέσα από τις φυλακές της ιστορίας κλπ. Είναι όλος ο δίσκος διαμορφωμένος με ροή και τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αποδοθεί παραστασιακά με θεατρικούς όρους. Στα πρότυπα rock όπερας ας πούμε. Ήδη δουλεύουμε το πλάνο αυτής της παραγωγής. Θα έλεγα ότι η ιδιαιτερότητά του εν τέλει, είναι ότι αποτελεί ένα ενιαίο έργο, με θέμα και περιεχόμενο. Όχι ένα άλμπουμ με δύο χιτ και κάποια άλλα τραγούδια για γέμισμα. Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το «τι συνηθίζεται» ή «τι πρέπει». Φτιάξαμε ένα άλμπουμ βασισμένοι σε καλλιτεχνικές αρχές, επηρεασμένοι φυσικά από μεγάλα concept έργα του παρελθόντος, όπως το “The Wall» των Pink Floyd, το “Operation Mindcrime” των Queensryche κ.α.


Έχετε δηλώσει ότι επηρεάζεστε από μεγάλα concept άλμπουμ. Τι σας έχει επηρεάσει αυτή τη φορά;

Οι μουσικές που μας έχουν επηρεάσει είναι φιλτραρισμένες μέσα στον καθένα από εμάς. Πέραν των μουσικών επιρροών που υπήρχαν (και ανέφερα) ή όσων μελετήσαμε πιο εντατικά, αυτή τη φορά αφήσαμε την καλλιτεχνική μας «βίδα» να έρθει περισσότερο στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και οι επιρροές διαχέονται σε όλο τη «Μπαλάντα της Φυλακής» ως κυκλοφορία. Πχ η επιλογή του Oscar Wilde δεν είναι τυχαία. Τα ηχητικά τοπία που φτιάξαμε, οι διάλογοι, η ιστορία που διαδραματίζεται όπως είναι γραμμένη στο συνοδευτικό booklet, τα θεατρικά μέρη και οι διάλογοι, ακόμα και το εξώφυλλο δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλουμε να περάσουμε ένα γενικότερο καλλιτεχνικό και κοινωνικό μήνυμα.


Στις 3 Ιουλίου εμφανίζεστε στο Kookoo. Τι έχετε ετοιμάσει για τον κόσμο που θα έρθει να σας δει;

Αυτή είναι μια συναυλία για την οποία ανυπομονούμε. Θα παίξουμε ένα χορταστικό σετ από γνωστά τραγούδια μας, κάποιες διασκευές που έχουμε αλλοιώσει πάρα πολύ ώστε να γίνουν «δικές μας» ηχητικά, καθώς επίσης και όλα τα τραγούδια μέσα από τη «Μπαλάντα της Φυλακής». Έχουμε απίστευτη διάθεση να βρεθούμε με τους φίλους μας!


Τι ακολουθεί μετά από αυτή σας την εμφάνιση; Θα κάνετε κάποια καλοκαιρινή περιοδεία;

Έχουμε ένα πολύ δραστήριο καλοκαίρι μπροστά μας. Καταρχήν μας ζητήθηκε και θα ηχογραφήσουμε όλο το δίσκο στα Αγγλικά, το οποίο είναι αρκετή δουλειά. Επίσης καθόλου απίθανο δεν είναι να έχουμε και σύνθεση για θέατρο. Σίγουρα μέχρι και Σεπτέμβριο θα έχουμε πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα, για τις οποίες μπορεί κανείς να ενημερώνεται στα  www.kollektiva.net και  www.facebook.com/KollektivA.gr . Ήδη κάποιες είναι ανακοινωμένες. Από τον Οκτώβρη θα δούμε την θεατρική παραγωγή για την «Μπαλάντα της Φυλακής».


Ευχαριστούμε πολύ το Metrogreece.gr για τη συνέντευξη