Συνέντευξη στο koutipandoras.gr (9/2015)

"Η απογοήτευση μπορεί να μετατραπεί σε ένα ανατρεπτικό μείγμα"

Η ΚollektivA δημιουργήθηκε το 2009 ως μια συλλογικότητα μουσικών με ένα κοινό όραμα. Στη μέχρι τώρα πορεία τους, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία τους με τον Μάνο Ξυδούς και η οικονομική κρίση που ταρακούνησε τα υπάρχοντα δεδομένα και τους οδήγησε στην αποσαφήνιση των στόχων και της φιλοσοφίας τους. Τον Οκτώβριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο album τους και τον Μάη του 2014 «Η Μπαλάντα της Φυλακής», ένα μουσικοθεατρικό έργο εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Όσκαρ Ουάιλντ,  το οποίο πραγματεύεται το δίπολο εγκλεισμός – απελευθέρωση. Τα μέλη της μπάντας μιλούν στο koutipandoras.gr για την ανάγκη να μπαίνουν νέα ερωτήματα στην κοινωνία μέσω της τέχνης, το πολιτικό τραγούδι, τις μουσικές επιρροές τους που κινούνται στον χώρο του rock, του hard rock και του heavy metal και φυσικά τις εκλογές που πέρασαν.

- Από τις επιλογές σας μέχρι τώρα φαίνεται ότι αγαπάτε το πολιτικό τραγούδι. Η τέχνη καθρεφτίζει για εσάς την κοινωνική πραγματικότητα;

Το πολιτικό τραγούδι αποτελεί ένα πλούσιο, συμπαγές κομμάτι πάνω στο συνολικό σώμα του τραγουδιού. Έχει επηρεάσει και έχει επηρεαστεί από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Στη χώρα μας αν και εκφρασμένο μόνο από μεμονωμένες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια και εγκλωβισμένο -σε ένα βαθμό- σε παρωχημένες φόρμες του παρελθόντος, εξακολούθησε να διατηρεί τη φλόγα του αναμμένη. Σήμερα ειδικά θεωρούμε ότι συντρέχουν τόσο οι καλλιτεχνικές όσο και οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μια έντονη παρουσία του, που ταυτόχρονα είναι και τόσο αναγκαία. Στο πολιτικό τραγούδι βρίσκουμε την εκδοχή της οξυδερκούς και κοινωνικά ενεργής τέχνης που μας αφορά. Η τέχνη οφείλει όχι μόνο να αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά να θέτει και τα κατάλληλα ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα οδηγήσει στον ίδιο της το μετασχηματισμό.

- Πως δημιουργήθηκε η μπάντα σας και γιατί διαλέξατε το όνομα "KollektivA";

Η KollektivΑ δημιουργήθηκε το 2009. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξη του μουσικού συγκροτήματος Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό που είχε ήδη δισκογραφική παρουσία και μια σχετικά πλούσια δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια. Γνωριστήκαμε σε φοιτητικούς χώρους, όντας όλοι φοιτητές εκείνο το διάστημα και μετά από μπόλικες συναυλίες σε φοιτητικούς χώρους, τα πράγματα έγιναν κάπως πιο επαγγελματικά. Από εκείνη την εποχή ακόμα, συστηνόμασταν ως μια μουσική κολεκτίβα καθώς αυτό περιέγραφε με ακρίβεια την αντίληψή και τον τρόπο δουλειάς μας ως μια συλλογικότητα μουσικών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα τόσο καλλιτεχνικά, όσο και ευρύτερα κοινωνικά. Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του ονόματος και τελικά στη «δημιουργία» των KollektivΑ, έπαιξαν δύο παράγοντες. Το ένα ήταν η σχετική προτροπή του Μάνου Ξυδούς, η γνωριμία και η συμπόρευσή μας με τον οποίο, σίγουρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που επηρέασαν το σχήμα. Το άλλο ήταν η έλευση της οικονομικής κρίσης το 2008, που μας ώθησε σε μια αποσαφήνιση των μουσικών και καλλιτεχνικών μας στόχων. Το όνομα KollektivΑ κρίθηκε ως πιο απλή και πλήρης καταγραφής της φιλοσοφίας μας.

-Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας και ποιους δίσκους δεν θα μπορούσατε ποτέ να αποχωριστείτε;

Οι έξι μουσικοί που αποτελούν το συγκρότημα, φέρνουν ο καθένας τις δικές του εξειδικευμένες μουσικές επιρροές, ανάλογα και με την ιδιότητα και τα μουσικά όργανα που ο καθένας καταπιάνεται. Σαφέστατα όμως ο ευρύτερος σκληρός ήχος, ο χώρος του rock του hard rock και του heavy metal, είναι ο κοινός τόπος των ακουσμάτων και των επιρροών μας. Αυτά μας δια-μόρφωσαν από μικρή ηλικία μουσικά και αισθητικά . Θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αποχωριστούμε τα album των Black Sabbath, των Iron Maiden, των Metallica, των Pink Floyd, των Dream Theater και των Rage Against the Machine για να αναφέρουμε τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Αν σ’ αυτά τώρα προσθέσουμε και δίσκους από Θεοδωράκη, Λοΐζο και Μικρούτσικο μπορούμε να κυκλώσουμε το φάσμα των μουσικών καταβολών.     

- Ποια είναι η γνώμη σας για τις εκλογές που έγιναν; Η ελπίδα ήρθε ή χάθηκε τελικά;

Η γνώμη μας για τις εκλογές αυτές.. είναι η γνώμη μας για τις εκλογές γενικά. Οι εκλογές είναι ένα στιγμιότυπο καταγραφής των πολιτικών συσχετισμών μέσα στην κοινωνία και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όχι με ιδιαίτερη ακρίβεια, καθώς διεξάγονται εν μέσω μιας σειράς εκβιαστικών (μεταφορικά ή απολύτως και βίαια κυριολεκτικά) μηχανισμών. Όποιος περίμενε την ελπίδα με την ανάθεση σε κάποιο πεφωτισμένο και «αποφασισμένο» σωτήρα, που ο ίδιος θα εξουσιοδοτούσε ανώδυνα μέσω μιας ψήφου, να αντιστρέψει την πορεία της κατρακύλας, μάλλον ακόμα αναμένει κι αυτό θα τον οδηγήσει ίσως στην απογοήτευση. Η ιστορία βέβαια σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απογοήτευση μπορεί να μετατραπεί σε ένα εκρηκτικό, ανατρεπτικό μείγμα. Επομένως τίποτα δεν έχει χαθεί. 

- Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις;

Εμείς την κοινωνική αντίσταση την ταυτίζουμε με την κοινωνική δράση. Θεωρούμε ότι το κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να σταματήσει ο κόσμος τη λογική της ανάθεσης σε «εργολάβους» που θα του λύσουν τα προβλήματα και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Αυτό σημαίνει να δραστηριοποιηθεί στους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσει, να οργανωθεί σε συλλογικούς, μαζικούς φορείς, στα συνδικάτα των εργαζομένων. Να σταματήσει να αποδέχεται ότι «έτσι είναι». Αυτή η στάση ζωής απαιτεί ασφαλώς ξερίζωμα συνηθειών που εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί και δεν είναι κάτι που συμβαίνει στιγμιαία. Η τέχνη –μιας και μας αφορά- πρέπει επιτέλους να παίξει το δικό της ρόλο, να εμπνεύσει, να οργανώσει το κοινωνικό συναίσθημα.

- Έχει νόημα για εσάς να ψηφίζει κάποιος σήμερα στις εκλογές; Υπάρχει διακύβευμα;

Η αποχή από το πρόβλημα φυσικά και δε λύνει το πρόβλημα. Το θηρίο στέκεται απειλητικό απέναντί σου, οπότε αν γυρίσεις την πλάτη μπορεί να νιώσεις προσωρινά ότι δεν είναι εκεί, αλλά το πιθανότερο είναι να σε καταπιεί πριν προλάβεις να το καταλάβεις. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα δώσουμε αέρα στην εφαρμογή του μνημονίου και όλων των μέτρων που θα σηκώσουμε εμείς και τα παιδιά μας ή αν θα ενισχύσουμε το φρένο σε αυτή την κατάσταση, επενδύοντας ταυτόχρονα στη ριζική αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, στη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών μας.

- «Η Μπαλάντα της Φυλακής». Ενα μουσικοθεατρικό έργο, εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Οσκαρ Ουάιλντ. Ποια ήταν τα ερεθίσματα σας για να δουλέψετε πάνω σε μια τέτοια θεματική;

Θέμα στη «Μπαλάντα της Φυλακής» είναι το δίπολο «εγκλεισμός- απελευθέρωση». Η καθημερινότητα των εγκλωβισμένων συνειδήσεων και των αδιεξόδων για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων μας ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά σκοπός ήταν να γράψουμε ένα τραγούδι, στη συνέχεια εξελίχθηκε με πηγαίο τρόπο σε ένα concept άλμπουμ και σε ολόκληρη παράσταση. Ο ίδιος ο Oscar Wylde ήταν μια προσωπικότητα βαθιά σκεπτόμενη που ήταν εγκλωβισμένη στα όρια της εποχής του και το project αυτό νιώθουμε ότι έχει ακόμα δρόμο μπροστά του.

- Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε την έννοια της ελευθερίας; Είναι ατομική ή συλλογική υπόθεση;

Ο Μαρξ έλεγε ότι η αναγκαιότητα είναι τυφλή μόνο όσο δεν έχει κατανοηθεί. Ότι ελευθερία είναι η συνείδηση της αναγκαιότητας. Να αποδεχτούμε εν ολίγοις ότι η αλλαγή του κόσμου μέσα από τη συλλογική δράση είναι νομοτελειακή, όσο κι αν μας έχουν πάρει τα αυτιά για το τέλος της ιστορίας, όσο κι αν μας παρουσιάζουν αδιέξοδα.

- Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουμε ένα digital single με τίτλο "Έλενα", το οποίο αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης. Το release θα συνοδευτεί με ταυτόχρονη παρουσίαση του video clip. Το τραγούδι αυτό αποτελεί προπομπό του 3ου full length album μας, του οποίου η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2016, σε παραγωγή του Βαγγέλη Σερίφη.

Αυτή την περίοδο είμαστε σε πρόβες, αφενός για την ηχογράφηση του δίσκου, αφετέρου επειδή το Σάββατο 5/12 ξεκινά ο κύκλος παραστάσεων της χοροθεατρικής- μουσικής παράστασης "Η Μπαλάντα της Φυλακής" που θα παρουσιαστεί στο νέο χώρο της Αλκυονίδας, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα πλαισιωνόμαστε από μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών και χορευτών. Την επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο Τάσος Μπεκιάρης και τη θεατρική ανάπτυξη του σεναρίου η Χριστίνα Μητροπούλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων θα κυκλοφορήσει ο δίσκος και θα ακολουθήσει οπωσδήποτε μια μεγάλη συναυλία σε κλειστό χώρο.

Παράλληλα θα δίνουμε συναυλίες όπου και όσο μπορούμε.


Ευχαριστούμε πολύ το koutipandoras.gr και την Ηλέκτρα Ζαργάνη