Rizospastis.gr: Η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη και μυρίζει μπαρούτι (12/2016)

«Σαν μια λαθραία οσμή/ ο σκλαβωμένος δε ζει. Μόνο πεθαίνει εδώ/ Μνήμη σε τάφο υγρό. Ξεσκίζει η νύχτα/ Τα βλέμματα κομμάτια/ Αφρίζουν τα δίχτυα/ θανάτου μονοπάτια/ Το δέρμα ραμμένο/ μυρίζει πληγωμένο/ Μπαρούτι βρεγμένο/ θυμίζει πεπρωμένο./ Κύμα από μαύρα κορμιά/ Κι εδώ μια μαύρη καρδιά/ Σε κάποιο ξένο βυθό/ Πνίγομαι ξένος και γω/ Σφαίρες που πέφτουν βροχή/ Στου παζαριού τη γιορτή/ Κουρελιασμένη ακτή/ Σύρματα, αγκάθια, ντροπή».

Στην πιο δημιουργική τους φάση, οι KollektivA γίνονται η αιχμή του δόρατος μιας σκηνής που αναδύεται και είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν, για ακόμα μία φορά, τη φήμη που συνοδεύει τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Αύριο Παρασκευή 16/12, οι KollektivA (Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος) ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του «Κυττάρου», για να πραγματοποιήσουν την πιο ορμητική συναυλία της μέχρι τώρα πορείας τους. Στο χώρο που διαχρονικά εκφράστηκαν και αναδείχτηκαν σχεδόν όλες οι εκφάνσεις της εγχώριας rock δημιουργίας, επιλέγουν αυτήν τη φορά να μοιραστούν τη σκηνή με κάποια από τα πιο αξιόλογα και δυναμικά συγκροτήματα του ελληνικού rock ήχου, δημιουργώντας ένα χορταστικό lineup.

Στη συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά όλα τα τραγούδια από το πολυαναμενόμενο νέο album τους, με τίτλο «ΣΥΡΜΑΤΑ», με το οποίο το σχήμα φιλοδοξεί να ταρακουνήσει τα δεδομένα του σύγχρονου ελληνικού rock ήχου.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Φάνη Μαργαρώνη για την αυριανή συναυλία:

- Η βιωμένη μνήμη που υπάρχει στο «Κύτταρο», δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα για σας που παίζετε πρώτη φορά σ' αυτό το χώρο;
Είναι ένα συναίσθημα δέους αλλά ταυτόχρονα έξαψης. Κάποιο είδος εγωιστικής δικαίωσης, που μας επιτρέπει να πατήσουμε στην ίδια σκηνή όπου ιερές μορφές του ήχου μας πάτησαν στο παρελθόν. Η ανυπομονησία μέχρι να έρθει η Παρασκευή γίνεται βασανιστική μέρα με τη μέρα.


- Μίλησέ μου λίγο για την καινούργια σας δισκογραφική δουλειά.
Αυτή τη φορά προτάξαμε τον αυθορμητισμό και το ένστικτο σε πρώτο πλάνο. Η μουσική για όλα τα τραγούδια γράφτηκε συλλογικά, πάνω στην πρόβα. Θέλαμε να είναι πιο επιθετικό όλο το πράγμα, πιο άμεσο. Ετσι φτιάξαμε ένα σύνολο 8 τραγουδιών, με τα οποία φωτογραφίζουμε τη ζωή γύρω μας και υψώνουμε τα δικά μας «σύρματα». Αυτός είναι και ο τίτλος του άλμπουμ. Γιατί τα σύρματα δένουν, όπως επίσης χωρίζουν. Στο «Κύτταρο» την Παρασκευή θα ακουστεί ολόκληρο το άλμπουμ, ενώ θα διατίθεται προς πώληση σε μία συλλεκτική έκδοση, ειδικά για τη συναυλία. Μάλιστα, οι 50 πρώτοι που θα έρθουν, θα πάρουν δώρο το cd δωρεάν.


- H συνεργασία με τα συγκεκριμένα συγκροτήματα πώς προέκυψε και τι σας συνδέει;
Στο «Κύτταρο» επιλέξαμε να σηματοδοτησούμε την αντεπίθεση του ελληνικού ροκ, που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά σε άμυνα. Υπάρχει πλέον μία σκηνή που σηκώνεται, που αντιδρά. Εμείς θέλουμε να γίνουμε η αιχμή του δόρατος αυτής της σκηνής. Κοντά μας έχουμε αξιόλογους φίλους - συναδέλφους που αντιμετωπίζουμε πάντα με σεβασμό. Τρία από αυτά τα γκρουπ θα είναι μαζί μας στο «Κύτταρο»: οι 9mm, 30 milliAmpere και οι Altera Vita.


- Ποια είναι η στάση του σύγχρονου τραγουδοποιού, σε σχέση με όσα βιώνουμε σήμερα;
Οι περισσότεροι δυστυχώς έχουν λουφάξει. Το έχουν γυρίσει στην... ενδοσκόπηση. Η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη και μυρίζει μπαρούτι. Χρειάζεται ο δημιουργός να «διαχειριστεί το κοινωνικό συναίσθημα», όπως έλεγε ο Ρίτσος. Να συνεισφέρει ενεργά στην οργάνωση των μαζών και να συμβάλει ώστε οι «κάτω να μη θέλουν πια τους πάνω».


- Απέναντι στο θορυβώδες και κραυγαλέο της σημερινής μουσικής φλυαρίας, υπάρχει τρόπος να ακουστεί κάτι διαφορετικό;
Πάντα υπάρχει τρόπος. Διαφορετικά αποδεχόμαστε την κατάσταση ως στατική και την ήττα μας δεδομένη. Κι εμείς δεν τα πάμε πολύ καλά ούτε με την ήττα ούτε και με τους φωνακλάδες. Ας μείνουμε, λοιπόν, στην ουσία. Εμείς από δω, οι άλλοι από εκεί.


Ευχαριστούμε τον Ριζοσπάστη