Monopoli.gr: Το mainstream και η βιομηχανία που το υποστηρίζει είναι εκτός τόπου και χρόνου... (12/2016)

Μια από τις πιο ανερχόμενες μπάντες της ελληνικής ροκ σκηνής ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του Κυττάρου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Στην πιο δημιουργική τους φάση, με ένα νέο άλμπουμ που παρουσιάζουν live για πρώτη φορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη φήμη που συνοδεύει τις εκρηκτικές ζωντανές τους εμφανίσεις.

Με αφορμή αυτό το live, οι KollektivA μιλούν στο monopoli.gr

Πότε και πως σχηματίστηκε η μπάντα και που ακριβώς κινείται μουσικά;
Η μπάντα υπάρχει με το όνομα Kollektiva και τη σύνθεση μελών που έχει σήμερα από το 2009. Αποτελεί μετεξέλιξη του μουσικού συγκροτήματος «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» και κάποια από τα μέλη που αποτελούν τους Kollektiva ήταν μέρος της σύνθεσης και του προηγούμενου σχήματος. Με την έλευση των νέων μελών, την καθοριστική συμβολή του Μάνου Ξυδούς και την αποσαφήνιση του ύφους αλλά και της γενικότερης στόχευσης μας, οδηγηθήκαμε σε αυτό που είναι οι Kollektiva γνωστοί σήμερα. Ένα συγκρότημα του ευρύτερου σκληρού ροκ ήχου με ελληνικό στίχο που έχει μια έντονη κοινωνικοπολιτική διάσταση.


Δεν συμβαίνει συχνά μια μπάντα να ανεβάζει δίσκο της σε θεατρική παράσταση όπως συνέβη με την παράσταση «Η Μπαλάντα της Φυλακής»; Πως καταλήξατε να κάνετε κάτι τέτοιο; Θα το επαναλάβετε;
Έχοντας σε σημαντικό βαθμό επηρεαστεί από τα κλασικά progressive rock σχήματα της δεκαετίας του 70, μας ήταν αρκετά προσφιλής όλη η μεθοδολογία και οι προεκτάσεις που θα μπορούσε να πάρει θεματικό, concept album. Έτσι όταν νιώσαμε έτοιμοι και μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο δικό μας, είχαμε εξαρχής στο μυαλό μας και την παρουσίασή του σε θεατρική σκηνή με ολοκληρωμένο τρόπο. Μόλις εξασφαλίσαμε και τις απαιτούμενες παραγωγικές προϋποθέσεις μπήκαμε στη διαδικασία υλοποίησης του φιλόδοξης αρχικής μας σκέψης. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και σαφέστατα θα το ξανακάναμε. Για την ακρίβεια ήδη έχουμε κάτι στα σκαριά.


Αποτελεί ορόσημο για σας η συγκεκριμένη παράσταση;
Με δεδομένη την εμπορική αλλά κυρίως την καλλιτεχνική επιτυχία και τις ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση θα λέγαμε ότι ναι, αποτελεί ένα ορόσημο για εμάς. Ένα μεγάλο και δύσκολα κερδισμένο στοίχημα.


Θα κάνατε το αντίθετο; Να φέρετε το θέατρο σε μια συναυλιακή σκηνή;
Λίγο πολύ το κάνουμε. Αντιλαμβανόμαστε κάθε μας συναυλία σαν παράσταση που επιδιώκουμε πάντα να έχει μια σφιχτή και καταιγιστική ροή. Μας ενδιαφέρει και το τί θα δει κάποιος ερχόμενος σε μια συναυλία μας και όχι μόνο το τί θα ακούσει. Άλλωστε κάθε rock ’n‘ roll συναυλία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να είναι μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία.


Έχετε στο μυαλό σας τη χρήση κι άλλων μορφών τέχνης να συνδυαστούν με το έργο σας;
Στο παρελθόν και πραγματικά σε πολύ πρώιμο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαμε visuals, και video art προβολές τόσο στις συναυλίες μας, όσο και πολύ περισσότερο στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις που ανεβάζαμε. Πάντα είμαστε ζωηροί και δεκτικοί να αξιοποιήσουμε και νεότερα ή παλιότερα μέσα όταν εκτιμάμε ότι αυτό θα αναδείξει καλύτερα αυτό που θέλουμε να πούμε και όχι να χρησιμοποιηθεί στενά φορμαλιστικά ή για φτηνό εντυπωσιασμό. Άλλωστε με την «Μπαλάντα της Φυλακής» βάλαμε πλέον τον πήχη ψηλά για τους εαυτούς μας.


Βλέπουμε μια συνολική άνθιση της Ελληνικής μουσικής σκηνής σε όλα σχεδόν τα είδη. Πως το εξηγείτε ενώ διανύουμε περίοδο βαριάς οικονομικής ύφεσης;
Θα έλεγα ότι μάλλον είναι η σκληρή και εναλλακτική σκηνή που παρουσιάζει μια έντονη κινητικότητα. Ο πιο mainstream ήχος είναι σε γενικές γραμμές εκτός τόπου και χρόνου, όπως και το κυρίαρχο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας που τον υποστηρίζει. Είναι λογικό τραχιές και σκληρές συνθήκες να βρίσκουν και την αντίστοιχη μουσική τους έκφραση. Το ζητούμενο τώρα είναι να περάσουμε από τις καταγραφές στις υπερβάσεις.


Ποια η άποψη σας για τo κίνημα της ηλεκτρονικής μουσικής; Θα ανοιγόσασταν προς τα εκεί με κάποια συνεργασία με έλληνες καλλιτέχνες;
Η ηλεκτρονική μουσική έχει δώσει διαχρονικά εξαιρετικά δείγματα γραφής τόσο στην εμπορική-χορευτική, όσο και στην ακαδημαϊκή της εκδοχή. Κάποιες φορές έχει οδηγήσει την κούρσα και με όρους πρωτοπορίας. Θα λέγαμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχει αξιόλογη σκηνή. Στο βαθμό που μια τέτοια πρόταση θα είχε ουσία και ενδιαφέρον σαφέστατα θα την εξετάζαμε σοβαρά.


Πείτε μας λίγα λόγια για τον καινούργιο δίσκο, τρίτος κατά σειρά, που πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Κύτταρο 16 Δεκεμβρίου.
Το καινούριο μας album έχει τίτλο «Σύρματα» και είναι ένα ευθύ rock’ n’ roll album γεμάτο άμεσα και δυνατά τραγούδια. Είναι σίγουρα o πιο «in your face» δίσκος που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Επιλέξαμε να αφεθούμε να λειτουργήσουμε αυθόρμητα και παρορμητικά τόσο στη σύνθεση όσο και στην ηχογράφηση του δίσκου. Να τεστάρουμε τη χημεία μας. Το τεστ ήταν πετυχημένο!


Θα σας ενδιέφερε η προοπτική εμφανίσεων στο εξωτερικό;
Φυσικά. Επιδιώκουμε σταθερά να παίζουμε σε καινούρια μέρη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι νέων ανθρώπων έχει εγκαταλείψει τη χώρα και εργάζεται στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει να έρθουμε σε συναυλιακή επαφή μαζί τους.


Ποια η άποψη σας για τη συνολική ελληνική πολιτική πραγματικότητα;
Είναι αυτή που έχουμε «στριμώξει» μέσα στα τραγούδια του καινούριου μας album! Ας αφήσουμε τα τραγούδια να μιλήσουν...


Τι πιστεύετε θα εκραγεί πρώτα, η κοινωνική ανοχή απέναντι σε καταστάσεις θεσμούς, συστήματα και πρόσωπα ή η φύση;
Ας ελπίσουμε και ας κάνουμε ότι μπορούμε να εκραγεί πρώτα η πρώτη γιατί όντως είναι τόσο μεγάλο το σάπισμα του σημερινού συστήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να εκραγεί και δεύτερη.


Μια εικόνα ή ένα γεγονός που θα χαρακτήριζε την ελληνική κρίση για σας.
Δυστυχώς είναι τόσες πολλές οι εικόνες μέσα και έξω από τα σπίτια μας που καθημερινά μας «υπενθυμίζουν» τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ζωές μας. Το θέμα όμως είναι μέσα από ατομικές συνειδητοποιήσεις και συλλογική δράση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις εικόνες του μέλλοντος που θέλουμε. Αυτό που μας λανσάρουν δεν θα μας χωράει.


Ποια η άποψη σας για το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο σε Ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο;
Αντί απάντησης θα παραπέμψω στους στίχους του τραγουδιού Φοινικικό μέσα από το καινούριο μας album, που περιγράφει με σαφήνεια την άποψή μας για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της βαρβαρότητας της σημερινής εποχής.


Καθώς ο χρόνος κυλά αμείλικτα ολοένα και χάνουμε παιδικούς, εφηβικούς μουσικούς ήρωες και πρότυπα. Θα έρθουν πιστεύετε αντίστοιχες μεγάλες προσωπικότητες και ταλέντα και στο μέλλον ή υπάρχουν ήδη και τώρα;
Κάθε γενιά και κάθε εποχή έχει τους ήρωες και τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της. Μεγαλώνουμε, μεγάλες μορφές φεύγουν όμως ταυτόχρονα κάπου σε κάποιο μέρος εκκολάπτονται τα προσωπικότητες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Η διαλεκτική των εποχών και των προσώπων δε γίνεται να σταματήσει, όσο κι αν δυσκολευόμαστε να αποκολληθούμε από τις δικές μας σταθερές. Ναι μεγαλώνουμε...


Πηγαίνετε σε party; Περιγράψτε το ιδανικό party για σας.
Ναι αντέχουμε ακόμα! Καυτό rock και heavy metal, ωραίες παρουσίες και οι άνθρωποι που αγαπάμε (o καθένας ανάλογα με το status της προσωπικής του ζωής επιλέγει) τι άλλο να ζητήσει κανείς;!


Ένα ενδιαφέρον κομμάτι που ακούσατε τελευταία;
Ας πούμε το Hardwired to self-destruct, από το ομώνυμο καινούριο album των Metallica (δεν κρύβονται τα πάθη!). Δεν ξέρουμε αν είναι το πιο ενδιαφέρον αλλά σίγουρα πιάνει μια χαρά το χαρακτήρα της εποχής.


Τι να περιμένουμε στο live στις 16 Δεκεμβρίου;
Το πιο ορμητικό live που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα γεμάτο από τραγούδια από το καινούριο μας album και παλιότερα κλασικά τραγούδια Kollektiva που κάθε φορά δημιουργούν αυτήν την εκρηκτική ατμόσφαιρα στις συναυλίες μας. Φυσικά δε θα λείψουν και οι εκπλήξεις.


Ευχαριστούμε το Monopoli.gr και τον Άγγελο Παπαπετρίδη