Live Report του AfterNoiz για το "Songs of Freedom" στο Μύλο Θεσσαλονίκης, 8/3 (3/2014)

Ελευθερία...πόσα δεν έχουν θυσιαστεί, γραφτεί και ειπωθεί στο όνομά της..Έννοια άλλοτε περερμηνευμένη,άλλοτε παρεξηγημένη και καμιά φορά υπερτιμημένη. Σίγουρα όμως είναι τροφή για σκέψη και αγώνες.

Σαββατιάτικο βράδυ και επιλέξαμε  να παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα με τραγούδια σχετικά με την ελευθερία, στο club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη από ένα συγκρότημα που επισκέπτεται την πόλη μας για δεύτερη φορά και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις… Ο λόγος για τους KollektivA που από το όνομά τους και μόνο προκύπτει το φιλελεύθερο πνεύμα τους.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Xρονίρ μια ροκ μπάντα από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι έλαβαν μέρος και στη συλλογή αντιφασιστικού τραγουδιού που πρόσφατα κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία της Ελληνοφρένειας και των Κollektiva. Μας συντρόφευσαν με τραγούδια δικά τους αλλά και με διασκευές άλλων κομματιών και ήταν μια ομολογουμένως πολύ καλή προθέρμανση για αυτό που θα ακολουθούσε. Μεταξύ άλλων ερμήνευσαν την «Γκρίζα Χώρα», διασκευές  των κομματιών «Εμένα οι φίλοι μου» και «Killing in the name of» καθώς και το τραγούδι «Φασισμός» το οποίο και ξεχωρίσαμε.Μας αποχαιρέτησαν και τη σκυτάλη πήραν οι ετοιμοπόλεμοι KollektivA.

Tο πρόγραμμά τους άνοιξαν με το «Μηχανισμό» ένα τραγούδι του Νικόλα Άσημου και το ταξίδι με θέμα την Ελευθερία,αφετηρία την σκλαβιά και προορισμό την απελευθέρωση είχε μόλις ξεκινήσει. Η ενέργειά τους αστείρευτη, ο ήχος τους σκληρός, κάποιες φορές ηπιότερος και η διάθεσή τους να κάνουν τον κόσμο να περάσει όμορφα στα ύψη. Όλα τα κομμάτια που συμπεριλήφθηκαν στο set list του «Songs of Freedom» αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα στην ελευθερία αλλά και στο δίπολο σκλαβιά - απελευθέρωση σε διάφορες εκφάνσεις, το οποίο είχαν και σαν γνώμονα. Κομμάτια από την προσωπική τους πορεία αλλά και άλλων καλλιτεχνών προσαρμοσμένα βέβαια στον δικό τους ήχο και με τις δικές τους πινελιές!Το αποτέλεσμα εκπληκτικό αφού η όλη προσπάθεια ήταν πολύ καλά δουλεμένη και προσεγμένη. Οι Kollektiva δεν επιδιώκουν μόνο τη διασκέδαση του κοινού αλλά επιθυμούν μέσα από τη μουσική και τον στοχευμένο καμιά φορά στίχο να περάσουν ορισμένα μηνύματα κοινωνικά, πολιτικά και όχι μόνο. Ακολούθησαν τα κομμάτια «Τόσοι Άγγελοι», «Σκάρτη Εποχή», «StreetFightingMan», «Μαίρη», «ThisLandisyourland», «SundayBloodySunday», «Αγύριστο Κεφάλι», «Φώναξε», «Γενιές Σημαδεμένες», «Φάνης», «Ο δρόμος που τραβάω», «BandieraRossa-BellaCiao», «Protection» , «Μικρόκοσμος», «Aerials», «Εδώ», «Παράγκα», «WhiteRiot», «Αυτή δεν είναι η ζωή σου», «Heroes», «Ηallowedbythename», «RedemptionSongs»,«Whichsideareyouon?», «Freedom». Aπό την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει σύντομα ερμήνευσαν τα τραγούδια «Δυο Μαθήματα» και «Μπαλάντα της Φυλακής»..Τη βραδιά έκλεισαν με το «War Pigs». Η επιλογή των τραγουδιών δεν ήταν τυχαία και δεν έλειπε το χιούμορ και η επικοινωνία με το κοινό. Τα τραγούδια που διασκευάστηκαν για την παράσταση αυτή με θέμα την ελευθερία ήταν απόλυτα κομμένα και ραμένα  στα μέτρα τους και σε τίποτα δε θύμιζαν τις πρωτότυπες εκτελέσεις! Για όσους δεν τους είχαν ξαναδεί, άλλη μια έκπληξη ήταν η πολύ δυνατή σκηνική τους παρουσία..

 
Μια μοναδική βραδιά που πραγματικά δε θα ξεχάσουμε γιατί μας αρέσει να μπαίνουμε σε σκέψεις. Μας αρέσουν οι καλλιτέχνες που παίρνουν θέση και λένε ανοιχτά την άποψή τους και που είναι άμεσοι με το κοινό. Το τι τελικά σημαίνει ελευθερία, το πως πρέπει κανείς να την ερμηνεύει και να τη διαχειρίζεται επαφίεται στην κρίση του καθενός γιατί καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί να πιστεύεις πως είσαι ελεύθερος αλλά τελικά να είσαι υποδουλωμένος.. Και καμιά φορά μέσα στη σκλαβιά που νομίζεις πως βρίσκεσαι να καταφέρνεις να κάνεις θαύματα. Κάποτε κάποιος είπε πως ελευθερία είναι να μην ελπίζεις και να μη φοβάσαι τίποτα και μάλλον κάτι ήξερε.


Αν και ζούμε σε μια «Σκάρτη εποχή» οφείλουμε να βρούμε θάρρος να επιλέξουμε πλευρά και αν χρειαστεί να είμαστε και «Αγύριστα Κεφάλια». Ευχόμαστε ο δρόμος που τράβηξαν οι Kollektiva για τους στόχους τους να μην έχει τελειωμό και θα έιμαστε σίγουρα και την επόμενη φορά να «φωνάξουμε»στο πλευρό τους!!

Υ.Γ : Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον μπασίστα της μπάντας Γιώργο Παύλου που μας βοήθησε με την καταγραφή των κομματιών.

Ευχαριστούμε πολύ το After Noiz για το review