Hardmusic.gr: Η αντεπίθεση ξεκίνησε (12/2016)

Την Παρασκευή 16/12 οι KollektivA ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του Κυττάρου, για να πραγματοποιήσουν την πιο ορμητική συναυλία της μέχρι τώρα πορείας τους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το νέο τους album με τίτλο "Σύρματα". Συναντήσαμε τον Θανάση Χουλιαρά (Φωνή) και τον Φάνη Μαργαρώνη (κιθάρα) και μιλήσαμε για το ελληνόφωνο ροκ του 21ου αιώνα.

Album προ των πυλών...
Θανάσης: Ακριβώς έξω από τις πύλες! Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή να σου πούμε ακριβώς την ημερομηνία, ούτε σε ποια μορφή, αλλά πλέον είμαστε στο παρα πέντε.
Φάνης: Το master είναι έτοιμο, το ίδιο και το artwork για μια πρώτη μορφή κυκλοφορίας, η οποία θα είναι σε πολύ απλή μορφή (χωρίς βιβλιαράκι) και θα δοθεί στο live (στο Κύτταρο) και σε φίλους μας.


Σκέφτεστε και άλλες φόρμες πέραν του cd και του διαδικτύου;

Θ: Αυτό που μόλις είπαμε θα είναι σε cd και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Για το συγκεκριμένο album, στη φάση που είμαστε εμείς τώρα και γενικότερα όπως έχει η κατάσταση με το cd, το οποίο πλέον είναι ένα απαξιωμένο μέσο, πιστεύω πως θα υπάρξει μια συνδυαστική κίνηση κυκλοφορίας σε διαδίκτυο και βινύλιο. Η έκδοση σε βινύλιο έχει και έναν πιο φετιχιστικό χαρακτήρα, ίσως πιο οπαδικό και μας αρέσει αυτό, καθώς χαρακτηρίζει κι ένα κομμάτι του κόσμου που μας στηρίζει.
Φ: Φυσικά θα υπάρξει μια πάρα πολύ καλή διαδικτυακή διανομή. Ήδη έχουμε δύο lyric videos στο youtube, σκοπεύουμε να βγάλουμε άλλο ένα πριν τη συναυλία στο Κύτταρο, συν ένα κανονικό video clip μετά.


"Σύρματα" ο τίτλος...

Φ: Δεν ήταν προαποφασισμένος ο τίτλος. Φτιάξαμε έναν δίσκο με τα χαρακτηριστικά που μας έβγαιναν εκείνη την περίοδο και ο τίτλος ήταν κάτι που εκκρεμούσε. Έγινε λίγο αντίστροφα. Μας άρεσε μια φωτογραφία, η οποία τελικά μπήκε στην αφίσα της συναυλίας στο Κύτταρο και έδωσε την ιδέα. Το σύρμα έχει διττή σημασία: μπορεί να ενώνει, αλλά μπορεί και να χωρίζει. Εμείς παράγουμε μουσική, που μέσω ηλεκτρισμού, ο οποίος χρησιμοποιεί σύρματα, φτάνει στα αυτιά των ακροατών μας και από την άλλη, ένα αγκαθωτό σύρμα χωρίζει τους λαούς. Αυτό ήρθε κι έδεσε μάλιστα με το ότι –πάλι εντελώς τυχαία- η λέξη σύρματα αναφέρεται σε δύο κομμάτια του δίσκου.
Θ: Σε αυτόν τον δίσκο, παρότι είχαμε εξαρχής μια κατεύθυνση στο μυαλό μας, αφεθήκαμε τελικά στην παρόρμησή μας, τόσο στο ηχητικό κομμάτι, όσο και στο στιχουργικό ο Φάνης. Κατ’ επέκταση το ίδιο κάναμε με τον τίτλο και με το artwork.


Πώς φτιάχτηκε ο δίσκος και τί το νέο έφερε στο δημιουργικό κομμάτι των KollektivA;

Φ: Mπαίναμε στο δικό μας στούντιο, οπότε δεν είχαμε και πρόβλημα χρόνου και αναπτύσαμε ιδέες εκεί, ζωντανά. Έτσι, μέσα από την πρόβα, συνδυάζοντας τις ιδέες μας, χτίζαμε ένα ολόκληρο κομμάτι. Αυτό εκ των πραγμάτων έχει έντονο παρορμητισμό και ένστικτο μέσα του. Το κομμάτι έβγαινε έτοιμο, είχαμε ελάχιστα πράγματα να διορθώσουμε μετά. Το ίδιο μοτίβο ακολουθήσαμε και στην ηχογράφηση: χωρίς πολλά overdubs, προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο πιο πολύ γινόταν ένα live feeling.
Θ: Τρία πράγματα: α) ο τρόπος που δουλέψαμε και η ευκολία που βγήκε αυτός ο δίσκος απέδειξε, σε εμάς τους ίδιους πρώτα, πως η μπάντα είναι σε πολύ καλή φόρμα. β) το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν το ότι θέλαμε να κάνουμε ένα άμεσο rock’n’roll album ελληνόφωνου ροκ, το οποίο θεωρούμε είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η σκηνή τώρα και γ) αφού το ξεκινήσαμε, δε φρενάραμε καμία παρόρμηση. Εντάξαμε μέσα ακόμη και πράγματα που ήταν τυπικά λάθος κι αυτό για να δώσουμε την αίσθηση του live.


Και είστε και πολλά άτομα...πώς καταφέρνετε και συνεννοείστε;

Φ: Δε συνεννοούμαστε (γέλια)! Κοίταξε, πέρα από την πλάκα, εγώ με τον Θανάση παίζουμε μαζί σε διάφορα σχήματα από το 2000 περίπου, με τον Γιώργο και τον Μάκη από το 2003 αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και οι πιο «καινούριοι», ο Γιώργος και ο Δημήτρης, είναι από το 2009. Είναι πολλά χρόνια! Είναι τέτοια η χημεία που, πέρα από τη φιλία και τη μπάντα, έχουμε περάσει σε κουμπαριές κτλ.


Υπάρχει η παγίδα της ρουτίνας σε αυτές τις σχέσεις;

Φ: Η παγίδα σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως σε όλους τους γάμους, είναι η ρουτίνα και η χαλάρωση. Υπήρξαν φορές που φτάσαμε ένα βήμα από το να τα παρατήσουμε εξαιτίας του άγχους, της πίεσης κτλ. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τόσο κόπο. Με χαρά διαπιστώσαμε, φτιάχνοντας αυτόν τον δίσκο, πως η μπάντα όντως είναι σε φόρμα και οι σχέσεις μεταξύ μας δυνατές και δημιουργικές.
Θ: Η μπάντα έχει μια ανοδική πορεία, ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια και είναι συγκινητικό να το διαπιστώνεις αυτό. Όταν λοιπόν βλέπουμε πως σπρώχνουμε κι εμείς με τον τρόπο μας τη φάση, με ένα δίσκο, μία κίνηση κτλ, λέμε χαλάλι, αξίζει.


Η πρώτη φορά που τα είπαμε ήταν λίγο πριν την πρώτη εμφάνισή σας στο Fuzz. Τώρα είμαστε λίγο πριν την πρώτη σας στο Κύτταρο, ίσως τον πιο ιστορικό, μουσικό χώρο αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Θ: Είναι ακριβώς αυτός ο συμβολισμός που βάζεις: το ότι όλες σχεδόν οι τάσεις αυτού που ονομάζουμε εγχώρια ροκ δημιουργία, σε ένα βαθμό ή σε κάποια περίοδο πέρασαν, αναπτύχθηκαν ή «έσκασαν» μέσα από το Κύτταρο. Θεωρούμε πως, σε γενικές γραμμές, έχουμε μια αντίστοιχη κατάσταση τώρα, μια συνέχεια της κληρονομιάς. Το άλλο είναι ο χώρος ο ίδιος, έχει μια ροκ αισθητική που πιστεύουμε πως ταιριάζει απόλυτα με το κοινό μας. Και γι’ αυτό εντελώς συνειδητά βάλαμε στο line-up σχήματα της σκηνής, του εγχώριου σκληρού ήχου, που το καθένα προσεγγίζει με δικό του τρόπο το ροκ, είτε ελληνόφωνο είτε αγγλόφωνο, προσδιορίζοντας αυτό το άτυπο festival ως το «ελληνικό ροκ του 21ου αιώνα». Νιώθουμε ότι κάτι θα συμβεί και είναι ωραίο να συμβεί στο Κύτταρο, να σηκώσουμε το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι προηγούμενοι και να το πάμε παραπέρα.
Φ: Αν γνωρίζεις την ιστορία σου κι έχεις λίγη σεμνότητα και λίγο σεβασμό σε αυτό που κάνεις, δεν μπορεί παρά να νιώθεις δέος που στην ίδια σκηνή έχουν πατήσει μουσικά «τέρατα».


Εκπλήξεις τύπου Fuzz θα υπάρξουν την Παρασκευή;

Θ: Έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας, αλλά θέλουμε να τα ανακοινώσουμε όσο πιο κοντά στην ημέρα της συναυλίας γίνεται ή ακόμα και την ίδια ημέρα, ώστε να παραμείνουν έκπληξη. Δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε με αγοραία κριτήρια, θέλουμε γενικώς να φύγουμε από την πεπατημένη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν το ονομάσαμε και παρουσίαση δίσκου.


Μιας και αναφερθήκαμε στις εκπλήξεις, πώς είναι να παίζεις με τον Σάκη (σ.σ. ένας είναι, δε θέλω αηδίες);

Θ: Κ@@λ@!!! (γέλια) Περνάνε οι βρώμικες λέξεις; Αυτό ήταν! Λίγο παρακάτω από εδώ που συζητάμε τώρα (σ.σ. Βύρωνας), εγώ πήγαινα σχολείο και θυμάμαι ακόμα την κασέτα εκείνη από το Metal Hammer που είχε το "Non Serviam" μεσα, ήμουν 15. Τα έφερε η μοίρα και ο καιρός να βρεθώ με τον Σάκη στην ίδια σκηνή και να παίξουμε ένα κομμάτι των θρυλικών Motorhead κι ένα των Rotting Christ. Είναι από αυτές τις ευχάριστες περιπτώσεις που γνωρίζεις έναν άνθρωπο, τη δουλειά και τη μουσική κληρονομιά του οποίου έχεις πολύ ψηλά και εκτιμάς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Το λέω αυτό γιατί αντίστοιχα έχουν υπάρξει και γκρεμίσματα.
Φ: Ο Σάκης, όπως και κάποιοι άλλοι βέβαια, είναι εκείνη η περίπτωση που το έχει χτίσει μόνος του, από τα κάτω, με πολύ αίμα, με ιδρώτα και παρόλα αυτά διατηρεί την ίδια ακεραιότητα και σεμνότητα με αυτή που ξεκίνησε. Σκέψου πως η γνωριμία με τον Σάκη έγινε με τον εξής τρόπο: κάπου μας ζήτησαν να γράψουμε για albums που μας έχουν επηρρεάσει κι εμείς βάλαμε μέσα και το "Non Serviam" φυσικά. Το είδε ο Σάκης και επικοινώνησε μαζί μας για να μας ευχαριστήσει. Αυτό λέει πολλά.


Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η έντονη κινητικότητα να το πω έτσι, στο ελληνόφωνο ροκ, τα τελευταία 3-4 χρόνια;

Φ: Θα έλεγα πως έχουμε όντως κάποια σκιρτήματα, ούτε καν ανάπτυξη. Υπάρχουν πλέον πολλές και σοβαρές μπάντες και γίνονται αρκετά live σε μικρούς χώρους. Αυτό δημιουργεί έναν αναβρασμό, μια σκηνή υπό ανάπτυξη, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω τους λόγους που συμβαίνει.
Θ: Πρέπει να αντιληφθούμε το ελληνόφωνο ροκ ως ένα κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού, με όποια κληρονομιά και βαρύτητα αυτό κουβαλάει. Είχαμε την έκρηξη της δεκαετίας του 90, μετά έγινε μια στροφή στο αγγλόφωνο ήχο , η οποία έφερε και ευεργετικά πράγματα στη σκηνή και μετά θεωρώ πως η ελληνόφωνη έκφραση πέρασε στη σφαίρα του hip hop. Θεωρώ δύσκολο όμως, στις μέρες που ζούμε, να μην υπάρχει έκφραση του ελληνικού τραγουδιού σε μια ροκ φόρμα. Την τελευταια πενταετία είχαμε βέβαια και μία έκρηξη του αγγλόφωνου στην πιο σκληρή της μορφή, στο metal, το stoner κ.ά.. Υπάρχει λοιπόν θεωρώ η ανάγκη και μιας ελληνόφωνης έκφρασης που θα αξιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία της παράδοσης και της γλώσσας σου, στο ροκ ιδίωμα του καιρού σου.


Υπάρχει δέσιμο ανάμεσα στις μπάντες του ελληνόφωνου ροκ χώρου;

Θ: Από την πλευρά μας υπάρχει συνειδητή προσπάθεια πάνω σε αυτό. Αν δεν επιδιώξεις εσύ ο ίδιος αυτή την επάφη, αν δεν χτίσεις εσύ αυτές τις γέφυρες, αν δεν το κάνεις μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, συναυλίες, αν δεν στηρίξει ο ένας το live του άλλου, δεν θα συμβεί ποτέ τίποτα. Αυτός είναι ο τρόπος να δημιουργηθεί μια σκηνή, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Και το θετικό είναι πως έχουμε πλέον μπάντες που πατάνε στα πόδια τους, έστω και σε ένα underground επίπεδο και αυτό όλο είναι που προσπαθούμε να αναδείξουμε και με τη συναυλία στο Κύτταρο.


Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που ακούσατε πριν έρθετε εδώ;

Θ: Τώρα θα σε πάω τελείως αλλού και παροτρύνω όλους τους φίλους του σκληρού ήχου να το ακούσουν, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον...το τελευταίο album της Beyonce, το "Lemonade" (γέλια)


Πρόσεχε ο διπλανός σου (σ.σ. ο Φάνης) φοράει μπλούζα που γράφει ΧΞΣ...

Θ: Πέρα από την πλάκα, επειδή δεν είμαστε πλέον 20 χρονών, είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς να παρακολουθούμε συνολικά ό,τι συμβαίνει στη μουσική εντός και εκτός συνόρων και έχει στοιχεία που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όντως μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον album από όλες τις απόψεις, ακόμα και στην κοινωνικοπολιτική του προέκταση, στο πώς πήγε να λανσαριστεί στην κοινωνία των Η.Π.Α. του 2016. Εντοπίζεις πράγματα και παραδειγματίζεσαι για τον τρόπο που μπορείς να επικοινωνήσεις την τέχνη σου με το κοινό σου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για pop καλλιτέχνες τέτοιου μεγέθους, όπου οι εταιρείες τους αξιοποιούν την τελευταία λέξη του marketing. Για να μπω όμως και στα χωράφια μας, τον τρόπο που επέλεξαν οι Metallica να προωθήσουν το καινούριο τους album, έχει αξία να τον παρακολουθήσεις και να πάρεις από αυτόν.
Φ: Θα σου πω με τη σειρά: άκουσα Metallica τα 2 πρώτα του νέου δίσκου, διέκοψα για το καινούριο του MC Yinka και τέλος τον δίσκο των RavenEye, μια πολύ καλή μπάντα αλλά εδώ όχι τόσο γνωστή.


Δικό σας το κλείσιμο:

Φ: Δίνουμε ραντεβού όλοι στο Κύτταρο, τα λέμε εκεί στις 16 του μήνα.
Θ: Η αντεπίθεση του ελληνόφωνου ροκ του 21ου αιώνα ξεκινά από εκεί!


Ευχαριστούμε το Hardmusic.gr και τον Ηλία "ΔΑΙΜΩΝ" Παπάζογλου