e-tetRadio: "Μία ιδέα ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική" (1/2016)

«Είμαι μια λέξη κοφτή μια συλλαβή σε στίχο πικρό είμαι φωτιά και κραυγή αναπνοή σε εργοστάσιο παλιό». Στον κόσμο του σήμερα, υπό συνθήκες Απαρτχάιντ και κάθε είδους ρατσισμού, υποτίμησης των ανθρωπίνων ενστίκτων και πλήρους λησμονιάς των δικαιωμάτων στην ανάσα, τη σκέψη και το όνειρο, καλούμαστε καθημερινά σε αυτοκριτική και στη δίκη των πιο ενδόμυχων αισθήσεών μας.

Η παράσταση «Η Μπαλάντα της Φυλακής» στο Ίδρυμα Κακογιάννη που παρουσιάζουν οι KollektivA για τις επόμενες δύο Κυριακές, είναι μια προτροπή για την εξωτερίκευση της καταπιεσμένης μας φύσης με στόχο την απελευθέρωση από τους δήμιους του σώματος και του πνεύματος, που κρύβονται πίσω από το προσωνύμιο «κατεστημένο».

Η ιδέα ξεκινάει από την «ανυπακοή» του δακτυλοδεικτούμενου Όσκαρ Ουάιλντ, και ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του «Στρατιώτη» που φυλακίζεται για απειθαρχία. Κι έτσι ετοιμάζεσαι εκ των προτέρων για το ότι στο Ίδρυμα Κακογιάννη δεν θα παρακολουθήσεις μια αναπαράσταση οποιουδήποτε κειμένου αλλά ένα ζωντανό παράδειγμα του ότι η τέχνη πηγάζει από τη ζωή για να την προάγει σε κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο η μεταφορά ενός δίσκου στο θέατρο και είναι μια ιδέα ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική. Με εμφανή τα στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας στη σκηνοθεσία και με την κίνηση του σώματος ως συμπρωταγωνίστρια με τους στίχους του ομώνυμου album τους που κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια, οι KollektivA και οι συνεργάτες τους πλάθουν μια ιστορία που συμβαίνει. Δίπλα σου. Μέσα σου.

«Κάθε φυλακή που χτίζουμε ο καθένας, χτίζεται με τις πέτρες της ντροπής μέσα της κλείνεται η ελπίδα και κανένας να την γκρεμίσει δεν μπορεί, παρά εμείς». Κι αν ανεχτήκαμε την ταπείνωση της ευθύνης που μας φορτώνουν για την κατάντια την κοινωνική, υπάρχει σίγουρα ένας δρόμος ακόμα να ακολουθήσουμε για να μετατρέψουμε την ουτοπία σε πραγματικότητα, με κάθε κόστος. Γιατί μόνο η ελευθερία αξίζει την αέναη προσπάθεια της γροθιάς να τρυπήσει τον τοίχο και να πιάσει φως.

Εν κατακλείδι, η καθόλα αυτή πολιτική παράσταση ζωντανεύει ημέρα Κυριακή θυμίζοντας Καισαριανή, μοσχοβολάει λαχτάρα για ζωή, κατακρίνει χωρίς υπεκφυγές κάθε φόβο που διδαχτήκαμε και θυμίζει κάτι από Μπρεχτ: «Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή. Δε δείχνει να γνωρίζει ότι το κόστος διαβίωσης, η τιμή των φασολιών, του αλευριού, του ενοικίου, των φαρμάκων, όλα βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις. Νιώθει ακόμη και περήφανος για την πολιτική του αμορφωσιά, φουσκώνει το στήθος και λέει πως μισεί την πολιτική. Δε γνωρίζει, ο ηλίθιος, πως απ’ την έλλειψη συμμετοχής του στα κοινά προέρχεται η ύπαρξη της πόρνης, το παρατημένο παιδί, ο κλέφτης και, χειρότερα απ’ όλα, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, oι λακέδες των εκμεταλλευτριών πολυεθνικών εταιρειών…».

Σπεύσατε ταχέως, μην το χάσετε! Κάθε Κυριακή στις 8 και μισή.

Ευχαριστούμε πολύ το e-tetRadio και τη Ζωή Νικολάου