Μια Απάντηση (2013) Διάφοροι Καλλιτέχνες

Μια πρωτοβουλία των KollektivA και της Ελληνοφρένειας

Μπορεί η απάντηση στον φασισμό να είναι το τραγούδι;

Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσαν οι KollektivA και η Ελληνοφρένεια στις αρχές του έτους. Και απάντησαν καταφατικά.

Πίστεψαν ότι το τραγούδι μπορεί να μην είναι η κυρίαρχη απάντηση, η πρώτη απάντηση ή η τελειωτική. Πάντως το τραγούδι είναι Μία Απάντηση. Ειδικά σε αυτή την εποχή, που όλοι καλούνται να πάρουν θέση, σε δεκάδες προκλήσεις.

Αυτή την απάντηση θέλησαν να δώσουν. Κι ας μη ρώτησε κανείς. Άλλωστε ο φασισμός ποτέ δεν ρωτάει. Εισβάλει βίαια, χτυπάει βίαια, επιβάλλεται βίαια.

Κάλεσαν δημιουργούς να ενώσουν τη φωνή τους, τον στίχο τους και τη μουσική τους, σε μια συλλογή αντιφασιστικών τραγουδιών και συνάντησαν πολύ θερμή ανταπόκριση. Η Phonograph με χαρά συνέβαλλε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και αποτέλεσμα είναι το διπλό cd με τίτλο «Μία Απάντηση».

Είναι μια μουσική Απάντηση, σε απάνθρωπες ιδέες και πρακτικές. 30 νέα τραγούδια, απέναντι σε παλιές και σάπιες συμπεριφορές, απέναντι σε μαύρες εικόνες και μαύρα μυαλά.

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες και 150 μουσικοί δίνουν συλλογική μουσική απάντηση κατά της ανοχής σε φαινόμενα εκφασισμού που φωλιάζουν στα μυαλά απογοητευμένων ανθρώπων, κατά της ήττας και του εφησυχασμού. Κατά της παθητικότητας και της παραίτησης, κατά των αυταπατών και της υποκρισίας.

Στην Απάντηση αυτή συνυπάρχουν γνωστά και καταξιωμένα ονόματα μαζί με νεότερους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας καθώς και με νέους δημιουργούς που στην κυκλοφορία αυτή βρίσκουμε πρώτη φορά τραγούδι τους δισκογραφημένο. Επίσης συνυπάρχουν καλλιτέχνες από πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και από Λονδίνο και Βαρκελώνη.

Στο πλούσιο συνοδευτικό booklet της κυκλοφορίας υπάρχουν πληροφορίες για τους συντελεστές του κάθε τραγουδιού καθώς και σύντομα μηνύματα από τους καλλιτέχνες προς τους ακροατές, σε σχέση με την πρωτοβουλία αυτή.

Δεν έχουμε περιθώρια αφέλειας.
Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, να μην γνωρίζουμε.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Γιατί ο φασισμός είναι θάνατος και η μουσική ζωή.
Γιατί ο  φασισμός δεν έρχεται μόνος και δεν φεύγει μόνος.
Για να κάνουμε την δική μας μικρή απάντηση μια καλή αρχή.

Οι KollektivA συμμετέχουν σε αυτή τη συλλογή με δύο τραγούδια. Το "Ο δρόμος που τραβάω" το οποίο ερμηνεύουν παρέα με το Φίλιππο Πλιάτσικα και ενορχηστρώνουν και εκτελούν από την αρχή το "Αγύριστο Κεφάλι", το οποίο ερμηνεύουν μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.